Danas je Lazareva subota ili Vrbica

Danas je Lazareva subota ili Vrbica

Foto: Urban City / B.P.

Lazareva subota, ili Subota pravednog Lazara, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije.

Svog prijatelja Isus Hristos je vaskrsao četiri dana nakon smrti. Zato se danas proslavlja čudo Hristovo. Današnji praznik poznat je i kao Vrbica – omiljen među decom, koja se raduju cvetnim venčićima i zvončićima oko vrata.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Lazarevu subotu, praznik kojim se proslavlja Hristovo vaskrsenje Lazara posle četvorodnevne smrti.

Lazarevo vaskrsenje je videlo mnogo ljudi, pa se vest o čudu Hristovom, koji je podigao svog prijatelja Lazara iz mrtvih, proširila.

Otkud naziv Vrbica

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu, zbog čega se praznik i zove Vrbica.

“Udesio se, kao za Vrbicu” je izreka nastala jer je običaj da se povodom praznika deca lepo obuku, ukrase zvončićima i venčićima.

Mališani se kreću u povorkama oko crkve. Nekada su od kuće do kuće išle lazarice i dodole, koje su uz pesmu želele domu i ukućanima napredak i sreću.

Na Vrbicu se bere i cveće koje se ne unosi u kuću, već potapa u vodu da prenoći. Ujutru, na Cveti, ukućani se tom vodom umivaju.

Današnji praznik je dan dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao – “Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko”.

KOMENTARIŠI