Danas je NAJHLADNIJI DAN u novijoj istoriji Srbije, pogledajte kako to izgleda...

Danas je NAJHLADNIJI DAN u novijoj istoriji Srbije, pogledajte kako to izgleda IZ SVEMIRA

Danas je najhladniji dan u novijoj istoriji Srbije, a najniža izmerena temperatura je u Sjenici čak -27 stepena, rekao je za “Blic” meteorolog Nedeljko Todorović. Na Pešteru je danas izmereno čak -33 stepena!

foto: NASA

– Jutros je bilo veoma hladno i na planinama i u nižim predelima. Ova ledena epizoda počeće da popušta u sredu. Najvažnije je da neće duvati vetar jer se neće stvarati veliki snežni nanosi – objašnjava meteorolog.

Koliko je u Srbiji hledno vidi se i na satelitskom snimku NASA. Naša zemlja našla se usred belog pojasa koji je ovih dana doveo do totalnog zimskog kolapsa u Evropi. Obilne snežne padavine i dvocifrena temperatura ispod nule doveli su do smrtnih slučajeva i poremetili saobraćaj širom Evrope.

U Poljskoj, gde je temperatura 20 stepeni ispod nule, najmanje desetoro ljudi je umrlo zbog hladnoće tokom proteklih nekoliko dana.

pancevoNa Kopaoniku je danas, sa minus 25, najhladniji dan od 1961. godine, od kada se na toj planini vrše merenja.

Portal “Infokop” ukazuje da su danas u funkciji žičare Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Karaman greben, Mali karaman, Marine vode, Karaman, Jaram, Gobelja relej, Kneževske bare, Gvozdac, Mašinac, Vučak 1 i 2, bob na šinama i pokretna traka u ski vrtiću.

JP “Skijališta Srbije” trenutno rade na osposobljavanju ostalog dela skijališta koji ne radi kao posledica kombinacije jakog vetra (12-17 m/s) i izuzetne hladnoće (-25C).

Prilazi ka Kopaoniku su prohodni iz svih pravaca ali je saobraćaj otežan i obavezna je upotreba zimske opreme.

Sneg koji je padao tokom prethodnih dana i noći dostigao je visinu od 56 santimetara.

KOMENTARIŠI