Danas je Svetski dan radija

Danas je Svetski dan radija

Foto: Pixabay // ilustracija

13. februar širom planete se obeležava kao Svetski dan radija. Unesko je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji i sve mogućnosti koje pruža.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je, u obraćanju povodom Svetskog dana radija, istakao da radio zabavlja, obrazuje i informiše, a takođe pomaže da se popularišu demokratske promene u čitavom svetu, a u uslovima konflikta i za vreme krize radio postaje pojas za spasavanje za pogođeno stanovništvo.

U savremenom digitalnom svetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete. Za Unesko Ssvetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovečanstvu već više od stotinu godina.

Povodom Svetskog dana radija Unesko organizuje konferenciju u Parizu, odakle će sedam velikih međunarodnih emitera emitovati radio program.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.

KOMENTARIŠI