Danas počinje isplata minimalca za zaposlene, radnici da prijave poslodavce ako ne...

Danas počinje isplata minimalca za zaposlene, radnici da prijave poslodavce ako ne uplate

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

U Srbiji će danas početi isplata prvog minimalaca za oko milion i 55.000 zaposlenih u 232.000 preduzeća, koja su tražila ovaj vid podrške države, a novac će biti uplaćen na namenske račune tih firmi.

Vlada će na račun svih preduzeća koja su izrazila želju da im se pomogne,uplatiti prvu minimalnu zaradu za sve zaposlene u tim preduzećima, odnosno za 232.000 privrednih subjekata, rekao je u sredu ministar finansija Siniša Mali.

“Imamo novca, najveći teret reformi preuzima država na sebe, hvala preduzećima koja su verovala u ovaj program. Taj novac u istom iznosu će dobiti za mesec dana i posle još jednom za mesec dana”, naveo je Mali.

Pomoćnica ministra finansija Ana Jović rekla je za RTS da su srestva namenjena samo za islpatu zarada i naknada zarada, a kontrolu će vršiti Poreska uprava.

Poslodavac može da odluči da li će taj novac zaposlenom da isplati kao zaradu ili dodatak na platu. Ukoliko do isplate ne dođe, radnik može to da prijavi Poreskoj upravi koja će onda izaći na teren.

Pravo na korišćenje ove mere Vlade imaju sva privredna društva koja se ne nalaze na spisku korisnika javnih sredstava, svi koji nisu smanjili broj zaposlenih za više od 10 odsto, ali i oni koji su privremeni prekid aktivnosti registrovali od 15. marta, rekla je Jovićeva.

U okviru programa ekonomskih mera za umanjivanje negativnih posledica po našu ekonomiju, poslodavci su tražili pomoć države u vidu isplate tri minimalca u ukupnom iznosu od 750 evra (oko 90.000 dinara).

Prosečna minimalna zarada od januara ove godine u Srbiji iznosi 30.022 dinara.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI