Danas: Radnici turske fabrike Ringelsan u Požarevcu prinudnom naplatom naplaćuju zaradu, dug...

Danas: Radnici turske fabrike Ringelsan u Požarevcu prinudnom naplatom naplaćuju zaradu, dug za plate 5 miliona

Mašine iz fabrike na doboš zbog duga za plate

Nekoliko desetina radnika turske tekstilne fabrike „Ringelsan“ u Požarevcu, krojačica, šivačica, tehnička lica, radnici održavanja, pokrenulo je izvršni postupak radi prinudne naplate svojih potraživanja, po navodima lista Danas.

Oni su se na ovaj korak odlučili jer im poslovodstvo nije isplatilo zarade za jun, jul i avgust, u proseku oko 100.000 dinara neto, jer im takvu mogućnost omogućava novi Zakon o radu.

Pravni zastupnik jednog od radnika objašnjava nam da prema novom Zakonu o radu obračun zarade predstavlja Izvršnu ispravu, kao što je, na primer, pravnosnažna sudska presuda.

-Desetak predloga,a biće ih još, za izvršenje, koji su mi radnici turske fabrike tekstila ovlastili da uradim, predao sam Sudu, a nakon toga proceduru izvršenja uradiće privatni sudski izvršitelj. On će prema proceduri popisiti osnovna sredstva fabrike (mašine, sirovine, gotove proizvode i druge vrednosti, koja se neće moći otuđiti do konačnog namirenja poverilaca, kaže ovaj advokat za list Danas, koji nije želeo da mu se pominje ime.

Prema predlogu Rešenja o izvršenju u kojem je list Danas imao uvid, određuje se izvršenje radi namirenja novčanog potraživanja izvršnih poverioca, prema izvršnom dužniku „Ringelsan DOO Požarevac“, kao i troškove ovih postupaka, popisom, procenom i prodajom pokretnih stvari izvršnog dužnika.

U predlogu izvršenja navodi se da se izvršnom dužniku zabranjuje raspolaganje popisanih stvari i da se upozorava na krivičnopravne posledice povrede ove zabrane.-

Ukoliko izvršni dužnik prekrši zabranu kazniće se novčano. Izvršni poverilac stiče založno pravo i pravo na namirenje na popisanim stvarima u trenutku upisa založenog prava u Registar zaloga. Popisane stvari ostavljaju se na čuvanje izvršnom dužniku, piše u predlogu izvršenja.

Ova izvršenja sprovešće Javni izvršitelj Marko Nikolić iz Požarevca.

Ako se, u međuvremenu, poslovodstvo turske tekstilne fabrike dogovori sa radnicima koji svoje zarade traži ovim putem o načinu i dinamici izmirenja dugova, postupak izvršenja prinudne naplate potraživanja biće obustavljen.

Prema saznanjima ovog lista ukupna potraživanja radnika u bruto iznosi oko pet miliona dinara.

KOMENTARIŠI