Danas se obeležava Dan zaštite prirode

Danas se obeležava Dan zaštite prirode

Dan zaštite prirode obeležava se danas i to je prilika da se ukaže na značaj očuvane prirode, a jedan od uslova da zaštićena područja opstanu očuvanih prirodnih karakteristika, jeste i ukupan odnos ljudi u Srbiji prema prirodi, saopštio je Zavod za zaštitu privrode Srbije.

Tim povodom, Zavod za zaštitu prirode Srbije, JP “Srbijašume” i Institut za botaniku i Botanička bašta “Jevremovac” Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuju skup u Letnjoj učionici Botaničke bašte “Jevremovac”, koja sadrži biljni fond od više od 1.500 vrsta grupisanih u geografske i ekološke celine, koji čine taj prostor “plućima centra grada”.

Srbija predstavlja jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta, prisustvo velikog broja različitih tipova staništa, od barskih i močvarnih, preko preostalih stepa, peščara i kontinentalnih slatina, do očuvanih šumskih zajednica prašumskog karaktera u kanjonima i klisurama divljih reka i planinskih i visokoplaninskih oblasti, omogućili su prisustvo raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta.

Upravo ta raznovrsnost omogućila je da po prirodnim karakteristikama Srbija bude “Evropa u malom” sa ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa, a najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno ih ima 463 i čine 6,53 odsto teritorije Srbije.

Dan zaštite prirode, 11. april, dan je od nacionalnog značaja, ustanovljen Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnost podsetila na značaj očuvanja prirode Srbije, a za datum je odabran baš 11. april zato što je tog dana 1949. prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra – Spomenika prirode “Velika i Mala Ripaljka” u opštini Sokobanja.

POVEZANE VESTI:

Najmlađi sugrađani posadili sadnice u vrtiću “Danica Radosavljević” Požarevcu

KOMENTARIŠI