Danas su Velike zadušnice

Danas su Velike zadušnice

Foto: Urban City // B.P.

Danas su, devete subote pred Vaskrs, Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Časnog posta. Običaj je danas izaći na groblja i zapaliti sveću pokojnicima.

Oduvek se smatralo da su najvažnije zadušnice baš današnje, uoči Vaskršnjeg posta. Najranije mogu da budu 6. februara, najkasnije 13. marta, što zavisi od datuma Uskrsa.

Danas se izlazi na groblja, pale sveće i tamjan, dele prilozi za duše umrlih i u spomen na njih, čine dobra dela. Veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima do sledećih Zimskih zadušnica, a molitva pravednoga mnogo može pomoći dušama pokojnika.

Tamo gde nije moguće izaći na groblje, sveće za pomen pokojnika pale se obavezno u crkvi ili kod kuće. U pojedinim krajevima Velike zadušnice znaju i kao Otvorene, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove.

Zimske zadušnice najavljuju pripreme za početak Časnog posta. Uvek su u subotu, pred Mesne poklade. U ishrani, meso se koristi još danas i sutra, a od ponedeljka počinje Siropusna sedelja, kada upotreba mesa nije dozvoljena, već samo beli mrs. Časni post ove godine počinje 18.marta.

KOMENTARIŠI