Foto: Urban City // B.P.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će danas, sutra i prekosutra svi zaposleni u prosveti dobiti državnu pomoć.

On je, gostujući na RTS, podsetio da je reč o 10.000 dinara pomoći.

“To je nešto iznad 130.000 zaposlenih, za to smo izdvojili 1,6 milijardi dinara”, rekao je ministar podsetivši da je početkom ove godine država isplatila 10.000 dinara svim zaposlenim u zdravstvu, kao i 20.000 dinara svim penzionerima.

Kako je dodao, država se za isplatu ovih pomoći ne zadužuje.

“Ovo je za nas investicija, apsolutno isplaćujemo od novca koji imamo na računu. Udeo javnog je daleko ispod mastrihtskog nivoa”, rekao je Mali.

Istakao je da će danas sa predsednikom države biti održan sastanak o kapitalnim investicijama.

“Sve što smo počeli se radi i ide predviđenim tokom, a videćemo i šta ćemo raditi u budućnosti”, dodao je Mali.

Što se tiče zaposlenih u predškolskim ustanovama, ministar je rekao da će sutra na sednici Vlade biti donesena preporuka lokalnim samoupravama, u čijoj su nadležnosti ove ustanove, da se takođe isplati jednokratna pomoć.

Kada je reč o prijavi za 100 evra, svi oni koji se nisu prijavili za prethodnih 100 evra moći će to da učine za novu pomoć i to od 16. maja.

“Oni koji su se prijavljivali prošli put – ne moraju sada da se prijavljuju”, podsetio je Mali.

O novom modelu fiskalizacije

“Još četiri dana imamo do uvođenja novog sistema, to je veoma važna stvar za sve nas. Moramo svi da razumemo zbog čega je to tako – da bismo se bolje i uspešnije borili protiv sive ekonomije”, rekao je Mali.

Svaki put kada ne uzmemo fiskalni račun, kada nam ga ne izdaju, neko taj deo PDV-a “stavi u džep”, naglasio je ministar.

“Pojavila se netačna informacija da je dovoljno da imate ugovor sa dobavljačem kase i da će to značiti da ste ispunili sve uslove. To nije tačno, morate od 1. maja da izdajete nove račune”, istakao je Mali.

Kazao je da i u restoranima više neće biti potrebe da građane pitaju da li plaćaju kešom ili karticom.

“Sada ćemo imati objedinjen sistem. Ako vas neko pita da li plaćate kešom ili karticom, recite mu da vam donese račun pa ćete onda odlučiti, vaša je stvar kako plaćate”, rekao je Mali.

Podsetio je da od 1. maja kreće i upotreba e-faktura.

KOMENTARIŠI