Danas u Srbiji počinje novi ledeni talas, ALI NE I POSLEDNJI

Danas u Srbiji počinje novi ledeni talas, ALI NE I POSLEDNJI

Najavljivani drugi deo sibirske zime u Srbiji počinje danas. Ledeni dani sa povremenim snegom zadržaće se do petka, kada nas očekuje suvo vreme uz delimično razvedravanje.

foto: Urban City

Kako kažu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u nižim predelima očekuje se manje povećanje visine snežnog pokrivača, a na planinama jak vetar, stvaranje snežnih nanosa i povećanje visine snega od 10 do 30 centimetara.

Do nedelje, 22. januara, najniža temperatura biće od minus deset do minus četiri stepena, lokalno i niža, a najviša od minus četiri stepena do nule. Duvaće slab do umeren vetar koji će u Podunavlju, Pomoravlju i na planinama biti u pojačanju.

Biometeorološka situacija može nepovoljno uticati na hronične bolesnike. Naročit oprez se savetuje osobama sa cerebrovaskularnim i respiratornim oboljenjima. Meteoropatske reakcije moguće su u vidu bolova u kostima i zglobovima, poremećajima sna i glavobolje.

Biserka Obradović, šef opšte prakse Doma zdravlja Stari grad, upozorava da bolesnici treba da prilagode terapiju vremenskim prilikama da ne bi imali ozbiljne zdravstvene probleme.

Nove ledene epizode u martu

Meteorolozi pak najavljuju da ni ovo nije kraj sibirskih hladnoća.

– Ledene epizode mogle bi da se ponovo i u martu, ali u blažem obliku, a sredinom tog meseca očekuje nas i oproštajni sneg – kaže Nedeljko Todorović, meteorolog iz RHMZ.

Drugog dana božića, 8. januara, u Srbiji je izmerena najniža temperatura od 1961. godine. U Sjenici je zabeleženo čak minus 27 stepena, a nezvanično temperatura na Pešteru išla je i do minus 33!

Kako da najbolje podnesete ledeni talas:

– Izbegavajte da izlazite rano ujutru i kasno uveče napolje

– Ako pijete lekove, prilagodite terapiju vremenu

– Jedite jaku hranu koja greje telo

– Nemojte da pijete vrele, već tople čajeve

– Oblačite se slojevito

– Promrzle delove tela nikako ne stavljajte u vrelu vodu

– Prilagodite telo toploti kada ulazite u kuću, ne izlažite se direktnom izvoru toplote

– Jedite supice

– Ako se nađete u zavejanom predelu, pazite gde gazite

– Ne ostajte dugo napolju

– Zaštitite obraze, čelo, bradu i nos od smrzavanja

– Nosite nepromočivu obuću i toplu odeću

KOMENTARIŠI