U Kancelariji za romska pitanja u Kostolcu održan je dogadjaj „Dani za romsku zajednicu u organizaciji Udruženja Roma Braničevskog okruga. Ovo je deseti po redu dogadjaj koji se organizuje u cilju informisanja romske zajednice o aktuelnim temama, dogadjajima i aktivnostima koje dovode do socijalne inkulzije Roma i Romkinja u Požarevcu i Braničevskom okrugu.

„Na ovaj način želimo da pitanje uslova stanovanja i infrastukture u romskim naseljima stavimo na dnevni red za rešavanje, da pokrenemo niz pitanja i inicijativa koje će dovesti do toga da se u politikama prema romskoj zajednici jasno definišu koraci koje će dovesti do konkretnog rešavanja svih infrastrukturalnih i komunalnih problema u romskim naseljima.“


Ova pitanja nisu pitanja koja se isključivo odnose na uredjenost romskih naselja već direktno na unapredjenje kvaliteta života u romskim naseljima što predstavlja pravo svakog gradjanina. Indirektno, poboljšanjem života ljudi i jednoj lokalnoj zajednici i gradska opština Kostolac i Grad Požarevac uzdižu i kvalitet života svojh gradjana i opšte civilizacijski nivo jednog grada i lokalne samouprave.

Projekat „Centri za romsku zajednicu: Lokalna podrška inkluziji Roma u Srbiji“ je višegodišnji projekat koji se od 2017 godine sprovodi u Srbiji u partnerstvu organizacija SODI (Der Solidaritätsdienst-international e. V.) sa sedištem u Berlinu i Foruma Roma Srbije iz Beograda zajedno sa partnerskim organizacijama Romanipen iz Kragujevca, Udruženjem romskih studenata iz Novog Sada i Udruženjem Roma Braničevskog okruga iz Požarevca.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku nemačkog Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

KOMENTARIŠI