Opština Malo Crniće ušuškana u srcu Braničevskog okruga ima čak 84.6% poljoprivredne...

Opština Malo Crniće ušuškana u srcu Braničevskog okruga ima čak 84.6% poljoprivredne površine

Na teritoriji opštine Malo Crniće poljoprivreda je osnovna grana privređivanja, što ne čudi, s obzirom na na to da 84,6% ukupne površine čini obradivo zemljište

Opština Malo Crniće nalazi se u istočnoj Srbiji, u centralnom delu Braničevskog okruga, na nadmorskoj visini od 83 do 350 metara. Prostire se na površini od 271 kilometra kvadratnog, od čega poljoprivredna površina zauzima 84,6%.

Zaova iz ptičje perspektive

Njen strateško-geografski položaj je veoma važan i povoljan jer se nalazi na tranzitu centralne i istočne SrbijeŠiroka i plodna dolina srednjeg i gornjeg toka Mlave, koja se polako širi u Stišku ravnicu, čini centralni deo opštinske teritorije.

Jezero zaova, Foto: Z.S.

Opština ima 10.402 stanovnika (2016. godina – RZS), koji žive u 19 naseljaAljudovo, Batuša, Boževac, Veliko Selo, Veliko Crniće, Vrbnica, Zabrega, Kalište, Kobilje, Kravlji Do, Kula, Malo Gradište, Malo Crniće, Salakovac, Smoljinac, Toponica, Crljenac, Šapine i Šljivovac.

Manastir Zaova, opština Malo Crniće

Stanovništvo srpske nacionalnosti je, sa 88,2%, većinsko, a zatim slede Vlasi sa 4,1%.

Grb opštine Malo Crniće

Na teritoriji opštine Malo Crniće poljoprivreda je osnovna grana privređivanja, što ne čudi, s obzirom na na to da 84,6% ukupne površine čini obradivo zemljište. Najveći deo poljoprivrednog zemljišta u posedu je individualnih gazdinstava, dok je ostatak društvena svojina i u državnom je vlasništvu, tačnije u posedu  sedam zemljoradničkih zadruga. Od sedam zadruga, samo jedna poseduje oko 332 ha, dok se druge bave organizovanom poljoprivrednom proizvodnjom i ne poseduju zemlju.

Malo Crniće, centar, Foto: Urban City

Najviše kiše padne u maju i junu, a najmanje u septembru. Oko 90% voda teče prema reci Mlavi, a 10% prema Peku. U opštini postoje 2 jezera: Zaova i Zmajevac. Teritorija je slabo pošumljena tako da su udari vetra tipično jaki (košava).

Foto: TOMC

U turskom Braničevskom tefteru, iz 1467. godine, u kojem su popisana sela: Salakovac, Gonje i Donje Crniće, Batuša, Kalište, Kula, Toponica, Kobilje i Malo Gradište, nailazi se na prvi pomen ovog kraja. Godine 1869. ovde je porodica Bajloni podigla Bajlonijev mlin, danas je to „Mlin Mlava“,  a prva četvorogodišnja škola u ovom kraju sagrađena je 1885-86. godine.

2 KOMENTARA

  1. Zastarele i nepotpune informacije bez navoda izvora podataka. Broj stanovnika za 2016 godinu na teritoriji opstine Malo Crnice je 10402 (izvor RZS), a statistickim analizama se procenjuje da je broj stanovnika za 2018 godinu 10007. To je oko 1000-1400 dusa manje nego napisano u tekstu.

KOMENTARIŠI