Foto: Urban City // B.P.

Maloletni K. K., učenik koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, osnovno obrazovanje završiće u školi “Dr Dragan Hercog”, saopštila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović je rekla za Tanjug da očekuje odluku nastavničkog veća OŠ “Vladislav Ribnikar”, ali je objasnila da nije moguće da nastavničko veće izbaci iz škole K. K., dečaka koji je u maju počinio zločin u toj školi na Vračaru.

“Pretpostavljam da će dobiti ukor, što znači negativnu ocenu iz vladanja. Zakon kaže da ona deca koja su u zdravstvenim ustanovama zbog lečenja i sličnih razloga, postaju učenici OŠ ‘Dr Dragan Hercog’, pošto je osnovno obrazovanje obavezno”, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Objasnila je da, kada lekari na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu “Dr Subotić” budu dali pristanak, K. K. će u skladu sa zakonom nastavi školovanje, a škola “Dr Dragan Hercog” je namenjena za takve slučajeve.

Nastavničko veće može da izrekne disciplinsku meru i ta mera može biti ukor nastavničkog veća, što praktično znači jedinicu iz vladanja.

“Iz činjenice da maloletni K. K. ne može pohađati školu, jer se nalazi u ‘Dr Subotića’, OŠ ‘Dr Dragan Hercog’ je ta u koju takvi đaci idu i za njih se pravi poseban program. To su deca koja se nalaze na onkologiji, psihijatriji, u zdravstvenim i drugim institucijama uopšte, kako bi se realizovala ustavna odredba da je osnovno obrazovanje obavezno”, objasnila je ministarka.

Navela je da je to škola o kojoj brinu 87 profesora za decu koja iz različitih razloga, najčešće bolesti, ne mogu da pohađaju nastavu.

“Ta škola ne liči na druge škole u Beogradu ili Srbiji, jer nastavnici imaju potpuno drugačije programe. Njih pohađaju uglavnom deca koja se dugo leče u beogradskim bolnicama”, objasnila je ministarka Đukić Dejanović.

KOMENTARIŠI