Foto: CZK Kostolac

U utorak, 3. oktobar 2023. godine u Biblioteci u Kostolcu, u 11 časova održana je Radionica „Narodna tradicija – učimo o starim jelima“.

Polaznici radionice su bili učenici od 1. do 4. razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac, koji su zajedno sa bibliotekarima i predstavnicima Udruženja za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“ iz Kostolca razgovarati o tradicionalnoj kuhinji i upoznati ih kroz različite primere sa načinom pripremanja tradicionalnih jela.

Cilj radionice je da se deca upoznaju sa svojom tradicijom i pripremom tradicionalnih jela, kao i da se ukaže na značaj tradicionalnog kulinarstva za očuvanje kulturne tradicije jednog naroda.

Tradicionalna hrana, kao proizvod okruženja, prirodnih resursa, ali i kulture, istorije i načina života na određenom području, ima važnu ulogu u sveukupnoj tradiciji svakog naroda. Svi narodi imaju specijalne navike u ishrani, koje prenose sa jedne generacije na drugu, tako da tradicionalna ishrana ima važnu ulogu u folkloru i običajima određenih regiona stotinama godina i doprinosi sveukupnom kulturnom značaju.

U srpskoj kuhinji dominantna su jela: supa, sarma, pasulj, krompir paprikaš, kačamak, popara, tarana, pogača, slane i slatke pite, sir, čvarci… tako da se na radionici vodio razgovor o načinu pripreme tih jela i njihovih sastojaka. Nakon razgovora, prešlo se na praktičan deo.

Bibliotekarke Renata Minić i Nevena Vuksanović pokazale su deci kako se kuva Kačamak i mese kolači od presnog testa, takozvani Ljuskavci. Na kraju je bila degustacija jela i anketa o samoj radionici. Učesnici radionice ocenili su radionicu najvišom ocenom, sa željom da se što pre ponovo održi..


Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Gradske opštine Kostolac pod nazivom “MI RAZUMEMO REČ BUDUĆNOST”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI