Dubravka Đedović, Foto: Urban City // I.P.

Danas, 29. januara 2024, u Vladi Srbije su potpisane izmene posebnog sporazuma za projekat obnovljive energije vetroparka “Kostolac”, između Republike Srbije, Nemačke razvojne banke KfW i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Deo sporazuma, koji se odnosi na 30 miliona evra od EU, u ime Srbije je potpisala resorna ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović.

Reč je o prvoj vetroelektrani EPS-a kapaciteta 66 MW, a ovo potpisivanje predstavlja još jedan važan korak u realizaciji izgradnje, zaokruživanjem finansijske konstrukcije za ovaj projekat koji se finansira iz kredita nemačke KfW banke i Evropske unije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ukupna investicija je 144 miliona evra, pri čemu grant od EU iznosi 30 miliona, grant KfW-a 1,8 miliona, koncesioni zajam KfW-a 80 miliona evra, a sredstva od EPS-a su 32,2 miliona evra.

Ukupna visina vetroturbina je 179 m, visina stubova je 114 m, a dužina lopatica 65 metara. Lokacije izgradnje su Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik. Životni vek vetroparka je 20 godina.

U vetroparku će se nalaziti 20 vetroturbina, a svaka će imati snagu od 3,3 megavata, te se očekuje da će godišnja proizvodnja vetroparka biti 184 miliona kilovat-časova godišnje.

Ministarka rudarstva i energetike kaže da je danas potpisan veoma važan sporazum, te da su donacija EU i bespovratna sredstva od 30 miliona evra nešto bez čega ovaj projekat ne bi mogao biti završen.

– EU i Nemačka su nam ključni partneri u energetskoj tranziciji – dodala je.

Istakla je i izuzetno važnu pomoć EU, od 165 miliona evra bespovratnih sredstava, za prevazilaženje energetske krize u Srbiji u prethodnom periodu.

Đedović Handanović je najavila nastavak ulaganja u izvore obnovljive energije, pre svega na bazi vetra i Sunca. Kaže da to otvara i nova zapošljavanja, u novom domenu tehnologije.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, rekla je danas da je ta zemlja pouzdan partner kada je reč o zelenoj tranziciji i energetici. Posebno je istakla ulaganje u dekarbonizaciju i značaj diversifikacije izvora energije u Srbiji, nazvavši vetropark “Kostolac” prekretnicom.

KOMENTARIŠI