Foto: Urban City // B P.

U Višem sudu u Beogradu počelo suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devetoro dece i čuvara te škole. Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović rekao je uoči početka suđenja da očekuje zakonito i fer suđenje.

U Palatu pravde, ispred koje je veliki broj novinara, u pratnji advokata došla je Miljana K., majka dečaka koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok će njegovog oca Vladimira K. dovesti iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

“Očekujem zakonito i fer suđenje na kraju kojeg će sud osuditi optužene za krivična dela koja im se stavljaju na teret po osnovu predloženih dokaza tužilaštva i izreći predložene kazne zatvora”, rekao je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović uoči početka suđenja.

Suđenju će prisustvovati i dvojica postupajućih tužilaca Nikola Uskoković i Ivan Jevtić, kao i članovi porodice ubijenih, koji su u ovom predmetu oštećeni.

Na početku suđenja sud bi trebalo da odluči o predlogu tužilaštva da se sa glavnog pretresa isključi javnost zbog zaštite interesa malolenih lica.

Nakon toga tužilaštvo i odbrana bi trebalo da iznesu svoja uvodna izlaganja, dokazne predloge te da se optuženi izjasne o krivici. Suđenje je zakazano i za sutra.

Tužilaštvo za oca dečaka predložilo kaznu od 12 godina zatvora

Pored oca Vladimira K. i majke Miljane K., optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba “Partizan praktikal šuting” Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti  za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba “Partizan praktikal šuting” R. I. i instruktor u tom klubu N. M.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematrrijalne štete usled smrti bliskog lica.

KOMENTARIŠI