Drugo mesto podelili bi Luka Maksimović, poznat kao Ljubiša Preletačević Beli, i kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj sa po devet odsto glasova.

Saša Janković bio bi treći sa osam odsto, a četvrti Vuk Jeremić, za koga bi glasalo sedam odsto izašlih na izbore.

Na izbore bi, prema tom istraživanju, izašlo 59 odsto upisanih u birački spisak, odnosno 3,9 miliona birača.

Istraživanje Demostata obavljeno je između 14. marta i 19. marta na uzorku od 1.201 ispitanika, a objavljeno je u novom broju “Nedeljnika”.

Svaki peti ispitanik, odnosno 20 odsto, dao je odgovor “sve je to laž” na pitanje “koliko ima istine, a koliko laži u onome što se o našem životu, standardu, platama, penzijama govori u medijima“, dok još trećina, odnosno 33 odsto, smatra da “ima više laži nego istine”.

Da se u medijima o standardu u Srbiji govori se jednako istinito i lažno smatra 29 odsto ispitanika, dok svega pet procenata smatra da je sve istina.

Vučiću veruje 35 odsto ispitanika kada kaže da će se živeti dobro kada bude izabran, a onih koji mu “i veruju i ne veruju” je 26 odsto, dok mu 35 odsto ne veruje.

Saši Jankoviću, kada govori o budućnosti, veruje pet odsto ispitanika, a Vuku Jeremiću četiri odsto.

Na odluku birača za koga će da glasaju najviše (62 odsto) utiče ocena dosadašnjeg rada kandidata, a tek 14 odsto ima poverenje u obećanja o “budućem radu”, dok 15 odsto zaokružuje kandidata jer im se dopada ili ga cene.

Istraživanje je pokazalo da čak dve trećine ispitanika negira uticaj objavljivanja rezultata, dok nešto manje od petine (18 odsto) birača kaže da ne prati istraživanja.

Prema rezultatima istraživanja, nešto više od polovine demokrata, odnosno 54 odsto, glasalo bi za Jankovića, a 46 odsto za Jeremića, dok je među socijalistima pola opredeljeno za Vučića, a druga polovina neopredeljena, iako mahom glasa za Jeremića.

“Ovi izbori i izborni ishod ne mogu se razumeti bez spoznaje hegemonije jedne političke partije i koncentracije društvene i političke moći u funkciji sadašnjeg predsednika Vlade, iz te činjenice proizlazi specifična izborna kampanja koju je doskora vodio isključivo jedan čovek u čijem profilu je i moć, i uticaj, i materijalni resursi. Drugo, nema razumevanja izbornog ishoda bez uvažavanja činjenice o dosadašnjem i sadašnjem poverenju koje građani imaju u Aleksandra Vučića”, naveo je naveo je sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihajlović.

Mihajlović je istakao da su mnogi političari, a naročito mnogi organizatori izbornih kampanja, uvereni u laku i brzu manipulaciju biračima.

“Takvo viđenje naroda i građana uspešno je preneto na medije i otuda ovolika začudnost nad najavom ‘neočekivanog’ izbornog rezultata. Otuda se ponovljeno zalažem za razumevanje konteksta u kojem se ovi izbori odigravaju, a i najavljenih razultata”, dodao je Mihajlović.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI