Devet neradnih dana u 2024. godini, čak šest spojenih

Devet neradnih dana u 2024. godini, čak šest spojenih

Foto: Pixabay // ilustracija

Kada se saberu svi državni i verski praznici koje proslavljamo sledeće godine, dolazi se do zaključka do činjenice da ćemo u 2024. odsustvovati sa posla ukupno devet dana.

Pošto prvi januar pada u ponedeljak, u novogodišnjim praznicima ćemo uživati četiri dana – od subote, 30. decembra, do srede, 3. januara, a vernici pravoslavne veroispovesti slave Božić u nedelju, 7. januara. Ponedeljak će biti radan, o čemu smo već pisali.

One koji vole da spajaju praznike sigurno će obradovati informacija da Dan državnosti „pada” u četvrtak, 15. februara, a neradni dan je i petak, što znači da radnici kojima je preostao odmor od prethodne godine mogu da iskoriste treću nedelju februara za mini-zimski odmor.

Vernici katoličke veroispovesti uskršnje praznike proslavljaju od petka, 29. marta, a na posao se vraćaju u utorak, 2. aprila, dok pravoslavni vernici Uskrs slave u nedelju, 5. maja – neradni dani počinju od Velikog petka, 3. maja, a završavaju se vaskršnjim ponedeljkom, 6. maja.

S obzirom na to da praznik rada „pada” u sredu, 1. maja, a proslavlja se i u četvrtak, to znači da ćemo u prvomajsko-uskršnjim praznicima uživati čak šest dana.

Pored ovih praznika, pravoslavci imaju pravo na slobodan dan na prvi dan krsne slave, a pripadnici islamske zajednice slave prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurbanskog bajrama, dok pripadnici jevrejske zajednice ne rade prvi dan Jom Kipura. Poslednji državni praznik proslavlja se u ponedeljak, 11. novembra, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Vernici katoličke veroispovesti Božić proslavljaju u sredu, 25. decembra 2024.

KOMENTARIŠI