PODELI
ZORAN STANOJEVIČ, Foto: Energija Kostolac

Glavni cilj je da svi blokovi budu spremni za pouzdan rad onda kad je to najpotrebnije, odnosno u zimskom periodu.

Prvi blok kostolačkih termoelektrana koji je ove godine ušao u remont bio je blok A2, 16. juna, a dan kasnije započelo se s remontom i B1. Predviđeno je da remonti ovih blokova traju po mesec dana.

– Remont bloka A1 kreće krajem juna i trajaće dva meseca, odnosno do početka septembra, dok će blok B2 biti van pogona šest meseci u kapitalnom remontu − kaže Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije kostolačkog ogranka EPS-a. – Ono što prethodi realizaciji bilo kog remonta u termoelektranama jeste planiranje, a ono podrazumeva da svaki zahvat mora detaljno da se uskladi sa svim zahtevima u vezi sa procedurom javnih nabavki. Tu postoji mnogo stepenica koje treba da se pređu, imajući u vidu da je sistem javnih nabavki i više nego složen, što zahteva dodatno vreme. Remonte obavljamo svake godine i ima nekoliko važnih stavki koje se uvek uzimaju u obzir. To je uklapanje u zajedničke zastoje u obe termoelektrane, pri čemu se uvek dogovaramo sa kolegama iz rudarskog sektora da određeni blokovi budu istovremeno u zastoju zbog njihovog remonta na liniji uglja.

Foto: Energija Kostolac

Pripreme za ovogodišnji remont započete su u maju prošle godine, kada se pravi elektroenergetski portfelj na nivou EPS-a. Najobimniji remont u kostolačkom termosektoru biće urađen na bloku B2.

− Reč je o kapitalnom remontu koji će trajati pola godine. Na bloku B2 uradićemo denitrifikaciju, koja će omogućiti da se emisija azotnih jedinjenja snizi ispod granice zahtevane zakonom – ističe on.

Drugi veliki posao koji će biti urađen jeste zamena međupregrejača 1, kao i kapitalni remont turbogeneratora. Na ostalim sistemima biće posla tokom celog remonta i obaviće se temeljne pripreme za pouzdan rad u predstojećoj zimskoj sezoni.

− Naš najvredniji resurs su naši zaposleni. U termoelektranama se stvorila veoma kvalitetna baza inženjera i tehničara, stručnog osoblja i tehničkog kadra. Reč je o ljudima koji su godinama sticali iskustvo i došli do pozicije da upravljaju postrojenjima na adekvatan način, uz donošenje pravih poteza u odlučujućim momentima procesa proizvodnje električne energije – kaže Stanojević.

Potrebno podmlađivanje

Prosečna starost naših zaposlenih nam ne ide u prilog, tako da se svrstavamo u kadrove sa starijim kolektivom. Jedan od najvažnijih zadataka koji nam predstoji jeste da omogućimo podmlađivanje kolektiva, jer je za bilo koju radnu poziciju u termoelektrani potrebno pet do osam godina iskustva za potpuno stručno formiranje radnika, rekao je Zoran Stanojević.

KOMENTARIŠI