Direktor BIA Aleksandar Vulin pod američkim sankcijama

Direktor BIA Aleksandar Vulin pod američkim sankcijama

Aleksandar Vulin, Foto: YouTube screenshot

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin stavljen je na listu osoba koje su pod sankcijama američke administracije zbog, kako se navodi, “umešanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”.

Pored toga, američke vlasti tvrde da je Vulin “zloupotrebom javne funkcije“ pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove “ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”, a Rusiji obezbeđivao “platformu za dalji, zlonamerni uticaj u regionu”.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) saopštila je da je “sankcionisala osobu u Srbiji na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033”.

Kako je navedeno, sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost “sve one koji su angažovani u koruptivnim poslovima kojima unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”.

Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu, navodi se u objavi američkog ministarstva.

“Ministarstvo finansija neće oklevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoj položaj za ličnu korist, istovremeno podrivajući efektivno i demokratsko upravljanje na Zapadnom Balkanu”, rekao je podsekretar Ministarstva, zadužen za pitanja terorizma i finansijske obaveštajne službe Brajan E. Nelson.

“Današnjom odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu”, dodao je Nelson.

Američko ministarstvo optužilo je Vulina da je “umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”. Vulin je, kako se navodi, “održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, pomažući da se njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”.

Navodi se i da su “Vulinovi postupci unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji”.

“Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, navodi se u saopštenju i dodaje da, iako je Vulin direktor BIA i bivši ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova, te institucije nisu mete ovih sankcija.

Kako se navodi u obrazloženju, OFAC smatra da je Vulina odgovoran ili da je saučestvovao, direktno ili indirektno, u koruptivnim radnjama koje uključuju zloupotrebu državnih resursa, eksproprijaciju privatnih resursa za sticanje lične koristi ili u političke svrhe, kao i podmićivanje.

Ove sankcije imaju za posledicu, kako je navedeno, zamrzavanje imovine koju Vulin može da ima u SAD, ali podrazumevaju takođe i to da se građanima SAD ali i američkim kompanijama i institucijama, kao i bankama koje posluju u SAD – zabranjuje da obavljaju transakcije sa njim (osim ako nisu odobrene posebnom dozvolom OFAC-a ili izuzete iz odluke).

Zabrana se odnosi na davanje bilo kakvih sredstava ili usluga u korist osobe pod sankcijama ili primanje bilo kakvih sredstava ili usluga od nje. Ukoliko bi do toga došlo, finansijske institucije i druga lica koja se bave takvim transakcijama sa sankcionisanom osobom, mogu trpeti sankcije i biće pokrenuti postupci, piše u objavi Ministarstva finansija SAD.

KOMENTARIŠI