Foto: Pixabay // ilustracija

Srbija je obezbedila dovoljne količne lekova za pozitivne na kovid, izjavila je za RTS direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić. Ističe da su ključni lekovi obezbeđeni za sve grupe pacijenata: od najlakših formi infekcije do najtežih, koje zahtevaju hospitalizaciju.

Evropske zemlje već danima beleže porast broja zaraženih od koronavirusa, a dodatni strah se širi jer nema dovoljno lekova.

Srbija, za razliku od pojedinih zemalja u Evropi, kao i u našem regionu, jedna je od retkih koja je obezbedila ključne lekove za sve grupe pacijenata, kao i za sve faze bolesti.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je za RTS da Srbija ima dovoljne količine lekova za koronavirus. “Obezbeđeni su ključni lekovi za kovid, ali i svi drugi lekovi za sve grupe pacijenata: od najlakših formi kovida do najtežih koje zahtevaju hospitalizaciju”, ističe Radojević Škorićeva.

Navodi da je naša zemlja u svakom trenutku imala lekove za pozitivne na kovid.

“Osim ključnih lekova, za kovid su važni i ostali lekovi koji se koriste u intenzivnim negama: antibiotici, antihistaminici, anestetici… I ove lekove smo obezbedili u dovoljnim količinama”, naglašava direktorka RFZO.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku se najviše koriste antivirusni lekovi, te kaže da i njih ima u dovoljnim količinama za jesen.

“Srbija je na početku kovida stavila prioritet da se nabavi apsolutno sve, ne samo lekovi već i zaštitna oprema, aparati… Svedoci smo da se nije desilo da je u bilo kom trenutku pacijent bez toga ostao”, navodi Radojević Škorićeva.

Mutacije virusa i lekovi 

Među prvima smo uspeli da nabavimo neutrališuća monoklonska antitela i antivirusne lekove. Direktorka RFZO ističe važnost te nabavke, zbog mutacije koronavirusa.

“Ako nemate lek u momentu kada u talasu dominira određeni virus, onda vam taj lek kasnije nije potreban. Zato je bitno da ga nabavite na vreme. Antivirusni lekovi sprečavaju razmnožavanje virusa i nastanak teže forme bolesti i hospitalizaciju”, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

KOMENTARIŠI