Do kraja sledeće godine spajaju se Požarevac i Koridor 10

Do kraja sledeće godine spajaju se Požarevac i Koridor 10

Foto: Energija Kostolac

“Očekujem da do kraja sledeće godine spojimo Požarevac sa Koridorom 10 i omogućimo mu direktnu vezu sa Beogradom i celom Evropom, rekao je ministar Momirović.

“Izgradnjom brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, Požarevac će postati pravi, moćni, industrijski centar Braničevskog okruga, i upravo ovom investicijom otvara se jedno potpuno novo poglavlje za ulaganja u Podunavlje”, izjavio je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nakon obilaska radova.

Ministar Momirović dodao je da se na ovaj projekat previše dugo čekalo i da je danas on samo jedan od 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica koje se grade, i naglasio da i u okolnostima kada je cela Evropa praktično zaustavila sve javne investicije, kada svi samo razmišljaju kako da obezbede struju i energente, mi nismo odustali ni od jednog projekta. Radimo na auto-putevima više nego ikada u našoj istoriji, više nego što smo radili 60-tih i 70-tih godina, istakao je.

Obilasku radova prisustvovali su kineski predstavnici izvođača radova, kao i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić koji je ovom prilikom potvrdio da je dinamika radova dobra zahvaljujući efikasnom procesu eksproprijacije i istakao da je na izgradnji “Dunavskog koridora” svakodnevno angažovano oko 200 ljudi sa isto toliko mehanizacije, pri čemu će se broj radnika značajno uvećati kada se počne sa radovima na objektima.

Brza saobraćajnica – državni put IB reda, autoput E75 Beograd – Niš (petlja „Požarevac“) – (obilaznica) – Veliko Gradište – Golubac, je projekat koji će doprineti boljoj pristupačnosti, ali i rasteretiti saobraćaj obilaznicama urbanih područja Požarevca i Velikog Gradišta. Takođe, uticaće na razvoj infrastrukture, ekonomije, privrede i turizma dodatnom popularizacijom važnih lokaliteta poput Smederevske tvrđave, arheološkog parka Viminacijum, tvrđava Ram i Golubac i Srebrnog jezera.

Ukupna dužina brze saobraćajnice iznosi 68 kilometara.

KOMENTARIŠI