Do sada 17 lista za republičke izbore, osam kandidata za predsednika

Do sada 17 lista za republičke izbore, osam kandidata za predsednika

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je da je do sada proglašeno 17 lista za parlamentarne izbore, a da je još pet lista u postupku proglašenja.

One će biti proglašene “na nekoj od narednih sednica RIK-a, ukoliko ispunjavaju uslove za proglašenje”, rekao je Dimitrijević za Radio-televiziju Srbije.

Poredeći ove podatke s parlamentarnim izborima 2020, Dimitrijević je rekao da su tada bile proglašene 22 liste, a na prethodnim izborima bila je jedna manje.

On je kazao i da je podneto osam kandidatura za predsedničke izbore, od kojih je šest kandidata proglašeno, dok su dva u postupku proglašenja, navodeći da je na izborima 2017. bilo 11, a 2012. godine 12 kandidata.

Redosled kandidata na izbornom listiću biće odredjen žrebanjem na sednici RIK-a, kako je rekao Dimitrijević, najkasnije do petka, 18. marta.

Naglasio je da je do petka u ponoć rok za utvrđivanje zbirne izborne liste, kada ističe i rok za utvrđivanje konačnog broja birača u Srbiji.

“Tu moram samo da napomenem da se ukupan broj birača određuje na predlog, ili rešenjem Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a nakon toga RIK donosi zaključak kojim utvrđuje ukupan broj birača”, istakao je Dimitrijević.

Podsetio je da svaki građanin može da proveri da li je upisan u birački spisak- ili putem interneta, ili odlaskom u gradsku ili opštinksu upravu.

Predsednik RIK-a je kazao i da će listići za parlamentarne izbore biti sive boje, a listići za predsedničke izbore plave.

KOMENTARIŠI