Osuđenicima u Zabeli prikazan film „Ključ“

Osuđenicima u Zabeli prikazan film „Ključ“

Foto: B.P.

U požarevačkom zatvoru poznatijem kao “Zabela” u utorak je osuđenicima prikazan film „Ključ“, uz prisustvo reditelja Marka Sopića, glumaca Rastka Jankovića, Lazara Ðukića i drugih članova filmske ekipe, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Tim povodom upravnik ovog Krivično popravnog zavoda Dejan Novaković ukazao je da se u Zabeli organizuju brojni programi tretmana, obuke za deficitarna zanimanja, školovanje, sportske aktivnosti i drugi programi jer je podrška ove vrste ključna za psihosocijalne promene kojima se teži.

On je naveo da su osuđena lica veoma motivisana da se uključe u brojne radionice i obuke koje su zbog pandemije korona virusa prilagođene novim okolnostima.

Hteli smo ovom projekcijom da približimo svet filma osuđenim licima i njihove potrebe učinimo vidljivijim široj javnosti, rekao je Novaković.

Glumci su izrazili veliko zadovoljstvo što su osuđena lica imala priliku da pogledaju film ubrzo posle njegove premijere u februaru.

Projekciji je prisustvovalo skoro 180 osuđenih lica poluotvorenog odeljenja, u kome su sva lica donela odluku da se imunizuju vakcinom protiv korona virusa, čime su, kako navodi Uprava, pokazala brigu za svoje i zdravlje drugih osoba u svom okruženju.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je odmah na početku pandemije usvojila preporuku Saveta Evrope o uvođenju svih onih aktivnosti koji mogu da pomognu licima lišenim slobode da smanje brigu za svoje bližnje tokom trajanja epidemije.

Iz tog razloga je po prvi put u 10 zavoda dozvoljeno osuđenicima da koriste programe „Skajp“ i „Vajber“ za komunikaciju sa članovima svojih porodica, podseća se u saopštenju.

KOMENTARIŠI