Do sada predato 17.890 komada oružja

Do sada predato 17.890 komada oružja

Foto: MUP

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić izjavio je da je od 8. do 15. maja MUP-u predato 17.890 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, od čega 15.247 komada oružja, 2.643 komada minsko-eksplozivnih sredstava, kao i 762.769 komada municije.

Danilo Stevandić je za Tanjug, uoči sastanka na visokom nivou o sprovođenju posebnog Evropskog akcionog plana EU za period od 2020-2025, uključujući implementaciju regionalne mape puta za svo oružje i lako oružje (SALW) i kontrolu na Zapadnom Balkanu, rekao da je ponosan na građane Srbije koji su time pokazali veliku odgovornost i veliko poverenje prema institucijama Srbije, a pre svega prema radu MUP-a.

Stevandić je kazao da će na konferenciji biti prilika kako u oficijelnom delu, tako i na marginama same konferencije da se razgovara o svim problemima koji su zajednički za sve, jer kriminal ne poznaje granice.

“Jedini način da se suprotstavljamo kriminalu, a posebno teškom i organizovanom kriminalu jeste saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi”, naveo je Stevandić.

Prema njegovim rečima EU je još u okviru Berlinskog procesa 2017 otpočela prve mere na kontroli lakog i malokalibarskog oružja i suzbijanja ilegalne trgovine oružjem, a pomoć koju EU pruža partnerima u jugoistočnoj Evropi obavlja se pre svega u finansijskoj podršci ali i uspostavljanju strateškog dokumenta koji sadrži konkretne korake za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja i suzbijanja ilegalne trgovine oružjem.

“Značajnu podršku pruža i Centar za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u JI Evropi, pre svega kroz jačanje uloge forenzičkih ustanova ali i operativne analitike sa ciljem da se uspostavi održiv sistem za bezbednu razmenu operativnih podataka. Takođe značajna je podrška koju pruža program UN u oblasti balistike, ali i kroz obezbeđenje sistema za bezbednu razmenu podataka između naših partnerskih službi”, rekao je Stevandić.

Dodao je da će na današnjoj konferenciji kroz više sesija biti predstavljeni rezultati u suzbijanju nedozvoljene trgovine oružjem, ali i predstavljeni prioriteti u sprovođenju strateškog dokumenta, tzv. mapa puta koja bi trebalo da se realizuje u narednom periodu.

“Tema same konferencije je veoma značajna i u kontekstu nedavnih tragičnih događaja koji su se dogodili u našoj zemlji”, rekao je Stevandić.

Podsetio je da je Vlada odmah nakon tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar“ i Mladenovcu preduzela hitne mere i naložila resornim ministarstvima preduzimanje određenih zadataka, poput moratorijuma od dve godine na izdavanje svih dozvola, držanja i nošenja oružja.

“MUP će izvršiti reviziju svih dozvola izdatih na posedovanje i nošenje vatrenog oružja, ali će izvršiti i kontrolu na koji način vlasnici oružja čuvaju i spremaju oružje u svojim domovima, odnosno da li na bezbedan način čuvaju oružje i da li su omogućili pristup određenim licima posebno maloletnicima. MUP će izvršiti kontrolu svih streljana u pogledu bezbednosnih i prostorno tehničkih uslova za rad tih streljana, a posebno omogućavanja maloletnim licima da koriste usluge tih streljana. Takođe, 5. maja je ministar MUP-a Bratislav Gašić doneo naredbu o predaji neregistrovanog oružja”, rekao je Stevandić.

KOMENTARIŠI