Dodatnih dva miliona evra za tvrđavu kod Golupca – Gradi se amfiteatar...

Dodatnih dva miliona evra za tvrđavu kod Golupca – Gradi se amfiteatar i etno restoran

Golubačka tvrđava, koja je smeštena na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, tvrđava je vapila za obnovom

Foto: Tvrđava Golubački grad

EU je, najpre, donirala 6,5 miliona eura. Tada je, od 2014. do 2016. godine, izgrađena obaloutvrda, izmešten je saobraćaj iz tvrđave i sagrađen tunel, kao i obilaznice, a potom su izgrađeni i moderni centar za posetioce i pristanište za brodove.

Pre nego što je EU uložila 6,5 miliona eura, Golubačka tvrđava je bila pred rušenjem. Tu se desilo i nekoliko incidenata, kada su učenici sa ekskurzija propadali kroz podove. Samo pukom srećom, nije bilo ozbiljnijih povreda.

Golubačka tvrđava, koja je smeštena na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, tvrđava je vapila za obnovom. Zidine, kule i kamena stepeništa su bile u dosta dobrom stanju, ali su drveni spratovi i stepenice istruleli i pretvorili se skoro u prah. Viši spratovi su bili skroz urušeni, a daske na podu i grede koje ih drže trule i opasne za kretanje.

Evropska unija je, sada, donela odluku o ulaganju još dva miliona eura. Taj novac predviđen je za izgradnju komercijalnih sadržaja, kao što su amfiteatar sa 250 mesta i etno restoran. Kompletna rekonstrukcija i restauracija Golubačkog grada trebalo bi da bude završena do kraja 2018. godine.

KOMENTARIŠI