DODELA OSKARA noćas po 89. put

DODELA OSKARA noćas po 89. put

U Los Anđelesu noćas će 89. put biti dodeljena najpopularnija filmska nagrada. Protesti holivudskih zvezda najavili da će ceremonija biti politički "obojena". Domaćin večeri biće Džimi Kimel.

VIŠE od sto miliona gledalaca širom planete pratiće noćas u direktnom televizijskom prenosu iz “Dolbi teatra” u Los Anđelesu 89. dodelu Oskara, nagrade koja uz sve polemike i kritike koje je prate i dalje ostaje najglamurozniji i najpopularniji događaj (prošle godine tokom četvoročasovnog spektakla objavljeno je 19,1 milion “oskarovskih” poruka na “Tviteru”).

 Trka za ovogodišnju pozlaćenu statuetu viteza Oskara koji drži krstaški mač stojeći na rolni filma, kao i prethodnih godina, donela je dosta iznenađenja. Najveće je svakako film “La La Lend” Dejmijena Čazela, koji je sa 14 nominacija u najvažnijim kategorijama postao rekorder, i u istoriju ove nagrade stao uz epohalna ostvarenja “Sve o Evi” i “Titanik”. I mada su mnogi ugledni kritičari dali ocenu da je Čazelov mjuzikl precenjen sa toliko nominacija, on svakako ima najveće šanse da noćas bude apsolutni pobednik. Naša publika imala je priliku da “La La Lend” premijerno vidi nedavno, kao “uvod” i najavu za 45. jubilarni Fest.

Za najbolji film nominovana je i izvanredna drama “Mančester na moru” Keneta Lonergana, koju upravo gledamo na Festu (bilo bi sasvim opravdano iznenađenje ako bi ona noćas briljirala), a u trci su i “Mesečina” Berija Dženkinsa, “Dolazak” Deniza Vilanueva, “Greben spasa” Mela Gibsona, “Po cenu života” Dejvida Makenzija, “Nevidljivi faktori” Teofora Melfija, Fences Denzela Vošingtona, drama “Lav” Garta Dejvisa. Najbolji reditelj u 2016. biraće se između Dejmijena Čazela, Keneta Lonergana, Berija Dženkinsa, Mela Gibsona i Deniza Vilanueva.

Ulogom bogatašice u filmu Florens Foster Jenkins, koja želi da postane operska diva iako nema talenta, Meril Strip je osvojila rekordnu, 20. nominaciju za Oskara i ušla u istoriju ove nagrade. Na listi za najbolju glavnu glumicu su i Izabel Iper (“Ona”), Ema Stoun (“La La Lend”), Rut Nega (Loving), Natali Portman (“Džeki”). U kategoriji za najboljeg glavnog glumca kritičari smatraju da je Kejsiju Afleku za ulogu Lija Čendlera u “Mančesteru na moru” gotovo “obezbeđen” Oskar, iako su u trci i Endrju Garfild (Hacksaw Ridge), Vigo Mortensen (Captain Fantastic), i Denzel Vošington (Fences).

Da se ovogodišnji Oskar neće naći na meti rasističkih komentara, za razliku od prošle godine kada su bili zastupljeni samo glumci bele rase, svedoče nominacije za sporedne uloge: Viola Dejvis (Fences), Naomi Haris (“Mesečina”), Oktavija Spenser (Hacksaw Ridge), Mišel Vilijams (“Mančester na moru”) i Nikol Kidman (“Lav”). Nominacije za najboljeg sporednog glumca imaju Maharšala Ali (“Mesečina”), Džef Bridžis (“Po cenu života”), Lukas Hedžes (“Mančester na moru”) i Majkl Šenon (“Noćne zveri”). U kategoriji za najbolji originalni scenario šansu da dobiju Oskara imaju filmovi “Mančester na moru”, “La La Lend”, Hell or High Water, The Lobster i 20th Century Women, a za najbolji adaptirani scenario “Dolazak”, “Mesečina”, Fences, Hacksaw Ridge i “Lav”.

Među najvažnijim kategorijama u kojima se dodeljuje pozlaćena statueta viteza Oskara je i najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, a pobednik će se tražiti među filmovima “Toni Erdman” (Nemačka), Land of Mine (Danska), A Man Called Ove (Švedska), Tanna (Australija). Na ovoj listi je i film The Salesman velikog iranskog reditelja, oskarovca Ašgara Farhadija, koji je za svetske medije najavio da odustaje od dolaska u Los Anđeles na 89. dodelu Oskara, u znak protesta što je novi američki predsednik Donald Tramp zabranio ulazak u SAD državljanima nekih islamskih zemalja, među kojima je i Iran.

Nastavak textra pročitajte OVDE.

 

KOMENTARIŠI