Neprijatna situacija na dodeli Oskara! Greškom proglašen La-La-lend! Najbolji film je Mesečina!

Neprijatna situacija na dodeli Oskara! Greškom proglašen La-La-lend! Najbolji film je Mesečina!

Posle kraće zabune na bini i pogrešnog čitanja od strane Vorena Bitija, „Mesečina“ Berija Dženkinsa proglašena najboljim filmom. Ema Stoun najbolja glavna glumica, Kejsi Aflek nagrađen u muškoj konkurenciji. Reditelj filma „La-la-lend“ Demijan Šazel osvojio Oskara za režiju i oborio rekord kao najmlađi dobitnik nagrade Akademije. „Ograde“ Denzela Vošingtona donele Vajoli Dejvis Oskara za sporednu žensku ulogu, dok je nešto ranije glumac Maheršala Ali nagrađen za mušku sporednu ulogu koju je ostvario u „Mesečini“ Berija Dženkinsa, nominovanoj u osam kategorija. Za sada samo četiri statuete za „La-la lend“.

06.03 – Fej Danavej i Voren Biti su poslednji najavljivači za večeras, jer je na redu Oskar za najbolji film. A to je, očekivano, „La-la-lend“! Ne, ipak nije, došlo je do zabune koju je napravio Voren Biti, najbolji film je Mesečina. Pomalo neprijatna situacija na bini prerasla je u radost sasvim druge ekipe. Svi su prilično zbunjeni.

05.54 –  Upravo će Leonardo Dikaprio, kojeg je „sreća pogledala“ tek iz 6. puta, uručiti nagradu za najbolju glavnu glumicu… Emi Stoun iz La-la-lenda.

05.47 – Bri Larson, prošlogodišnja osvajačica, izlazi na binu da objavi ko je najbolji glumac u glavnoj ulozi. To je Kejsi Aflek, za rolu u Mančesteru na moru. To je njegov prvi Oskar, a druga nominacija. „Puno mi znači, hvala vam. Jedna od prvih osoba koja me je naučila kako se glumi je Denzel Vošington, a ve.čeras sam ga tek upoznao“, rekao je Aflek tokom govora zahvalnosti.

05.41 – Novi uspeh za La-la-lend, Demijan Šazel sa 32 godine postaje najmlađi dobitnik Oskara za režiju.

05.36 – Sa plafona teatra „Dolbi“ ponovo doleće nešto slatko – sada su to kolačići i krofne! Domaćin Kimel viče da puste i kafu i pravi uvod za najvažnije nagrade.

05.29 – Ben Aflek i Met Dejmon ponovo na zajedno sceni kao pre 20 godina, kada su ih prozvali kao dobitnike za Dobrog Vila Hantinga. Ovoga puta uručuju nagradu za najbolji originalni scenario. Pročitano je ime Kenija Lonergana, za film Mančester na moru. Dvojac Beri Dženkins i Tarel Alvin Mekrejni osvojio je Oskara za najbolji adaptirani scenario.

05.14 – Semjuel L. Džekson je uručio Oskara Džastinu Hervicu za najbolju originalnu muziku. Možete je čuti u filmu La-la lend! A Skarlet Johanson je ta koja će uručiti nagradu autoru najbolje originalne pesme… Ponovo Džastinu Hervicu za City of Stars iz La-la-lenda.

04.59 – Prva zlatna statueta za Linusa Sandgrena za najbolju fotografiju, a druga za La-la lend. Dve nominovane numere iz ovog filma će Džon Ledžend sada izvesti na sceni – City of Stars i Audition (The Fools Who Dream).

04.43 – Salmi Hajek je pripala čast da proglasi Najbolji kratki dokumentarni film. To je ostvarenje Beli šlemovi. Najboljim kratkim igranim filmom proglašen je Pevaj. Kimel se upravo začudio kako to da dodela traje već dva časa, a da Donald Tramp nije ništa tvitovao?

04.30 – Najbolje vizuelne efekte kreirala je ekipa Knjige o džungli. Montaža Džona Gilberta, koji je montirao i Družinu prstena, donela je Grebenu spasa još jednog Oskara.

04.14 – Prva nagrada Akademije za mjuzikl La-la lend. Počelo je, dakle, od najbolje scenografije.

04.08 – Oskar za Najbolji kratki animirani film ide Šljuki. Po običaju, ubrzo će biti dodeljena i nagrada za dugometražni animirani film… To je Zutopija.

3.58 – Trgovački putnik je Najbolji strani film. Režirao ga je poznati iranski filmski stvaralac Ašgar Farhadi, kojem je to drugi Oskar. Sledi muzički predah uz Stinga i baladu The Empty Chair, nominovanoj u kategoriji Najbolja originalna pesma.

03.42 – Vreme je za proglašenje najbolje glumice u sporednoj ulozi. Nominovane su Vajola Dejvis, Nikol Kidman, Naomi Haris, Oktavija Spenser i Mišel Vilijams. Pobednica u ovoj kategoriji je Vajola Dejvis, iz filma Ograde.

03.25 – Sa plafona teatra „Dolbi“ je pala „kiša“ bombona, da se prisutni zaslade. Duhovito je najavljena od strane domaćina Kimela. Koji minut kasnije, sledeću nagradu Akademije je osvojila ekipa koja je radila montažu zvuka filma Dolazak. S druge strane, Najbolji miks zvuka je urađen za ostvarenje Greben spasa – prvi Oskar večeras za film Mela Gibsona.

03.09 – Najbolji dugometražni dokumentarni film je O-Džej: Stvoreno u Americi. Autori Ezra Edelman i Kerolajn Voterlou su se upravo zahvalili svima na nagradi. Sa trajanjem od sedam sati i 47 minuta, ovo je najduži dugometražni film koji je bio nominovan.

02.57 – Zlatnu statuetu za Najbolju šminku i frizure dobila je ekipa Odreda otpisanih. U kategoriji Najbolji kostim Oskara je dobila Kolin Etvud, kojoj je to četvrti. Ovoga puta za film Fantastične zveri i gde ih naći.

02.44 – Prvi Oskar će biti uručen Najboljem glumcu u sporednoj ulozi. To je po mišljenju članova Akademije Maheršala Ali, za ulogu u filmu Mesečina.

02.30 – Počelo najglamuroznije filmsko veče u godini – uz Džastina Timberlejka i numeru Can’t Stop The Feeling. Nakon efektnog ulaska u teatar „Dolbi“, Džastin uspeo sve u sali da natera da plešu! Na scenu izlazi i domaćin Džimi Kimel, koji ističe da je prvi put na dodeli Oskara. Prvo je pokušao da se pomiri sa Metom Dejmonom. Čini se da nije uspeo.

01.25 – A onda je stigla Hali Beri…

01.00 – Zasenili i dame: Stajling koji je za sada privukao najviše pažnje na crvenom tepihu imaju glumac Terens Hauard i, kao i obično, ekstravagantni muzičar Farel Vilijams.

00.25 – Vigo Mortensen, koji zlatnu statuetu očekuje za glavnu ulogu u filmu Kapetan Fantastični, na crvenom tepihu se pojavio sa sinom Henrijem, takođe glumcem.

23.55 – Glumci pristižu na crveni tepih: Lukas Hedžis, nominovan za najbolju sporednu mušku ulogu, prvi se pojavio ispred teatra „Dolbi“, a za njim i Rut Nega, koja je u konkurenciji za Oskara za glavnu žensku ulogu.

Mjuzikl koji se kao grom iz vedra neba probio u centar pažnje, što gledalaca, što kritičara, zauzeo je pol poziciju u večerašnjoj trci sa čak 14 nominacija. Osim za najbolji film, ostvarenje Dejmijana Šazela boriće se i za druga najvažnija priznanja – za najboljeg režisera, glumca, glumicu i druge.

Već se dosta pisalo o tome da je La-la lend izjednačio rekord nominacija sa filmovima Sve o Evi i Titanik, ali trka ni izbliza nije gotova. Velike šanse da Šazelu i ekipi pomrse račune imaju Mesečina, Dolazak, Mančester na moru, Nevidljivi faktori.

U borbi za najbolji film šanse imaju Greben spasa Mela Gibsona, Ograde, Lav i Po cenu života (Hell or High Water).

Uprkos tome što je Natali Portman za ulogu u Džeki favorit kritičara, Ema Stoun bi takođe mogla da odnese kući pozlaćenu statuetu.

Denzel protiv Kejsija. Tako bi mogla da se sumira trka za Oskara u kategoriji najbolje glavne muške uloge.

Legenda Holivuda i dvostruki oskarovac nominovan je za ulogu u drami Ograde. Sa druge strane, Kejsi Aflek svoj povratak na veliko platno izveo je u velikom stilu, fantastičnom glumom u Mančesteru na moru. Osim njih dvojice, za prestižnu nagradu dobre šanse ima i Rajan Gosling za La-la lend.

Nezahvalni posao domaćina ovog puta je dobio voditelj i komičar Džimi Kimel, za kojeg se nadaju da će više ići koracima Krisa Roka i Elen Dedženeris nego li Nila Patrika Harisa.

S obzirom na to kome je poveren posao domaćina, može se sa priličnom dozom sigurnosti reći da će dodela večeras biti u ležernijem tonu. Osim toga, može se računati na to da će jedan od motiva biti njegova „svađa“ sa Metom Dejmonom.

U tom duhu, Kimel je već Dejmonu poželeo da ne osvoji Oskara, za kojeg je nominovan kao producent Mančestera na moru.

Osim Kimela, za kratke predahe između brojnih nominacija i kandidata pobrinuće se kandidati za najbolju pesmu (Sting, Džastin Timberlejk, Džon Ledžend i Lin-Manuel Miranda).

KOMENTARIŠI