Dodeljene boračke legitimacije veteranima ratova 90-tih

Dodeljene boračke legitimacije veteranima ratova 90-tih

Foto: Urban City // B.P.

U Svečanim salonima gradskog zdanja državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Dejan Antić i gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović uručili su boračke legitimacije vetaranima ratova 90-tih. Dodeli kartica prisustvovala je i vršioc dužnosti pomoćnice ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lekić.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao da mu je velika čast što su u prilici da iskažu zahvalnost našim veteranima, učesnicima ratova i oružanih dejstava na prostorima bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine:

„Poslednja decenija 20. veka bila je za Srbiju prepuna izazova koji su pretili i našoj državi i našem narodu. Stati u odbranu naših najvažnijih vrednosti bio je čin dostojan svakog poštovanja i divljenja, a vi ste mu prišli bez razmišljanja. Danas, u mirnodopskim uslovima kada naša država sasvim drugačije izgleda, nismo zaboravili vaš doprinos tome. Republika Srbija pamti svoje heroje koji su u tim teškim vremenima izgubili svoje živote braneći je, ali i sve vas koji ste imali sreće da se vratite svojim porodicama. Iako niste za vreme provedeno braneći Srbiju tražili ništa od nje, svi građani i oni koji vode brigu o njoj osećaju potrebu da vam se barem malo za to zahvale i oduže. Znamo da je na našoj teritoriji mnogo više onih koji su svojim patriotskim činom zaslužili ovu legitimaciju, i zato pozivam sve vaše saborce da se jave i popune neophodnu dokumentaciju. Danas ćemo svima vama, ovim gestom, više od pogodnosti pojedinih društveno odgovornih kompanija, još jednom reći hvala za sve što ste učinili za našu Srbiju. Boračka legitimacija jeste pre svega svojevrsna značka ponosa i obeležje patriote koje trebate uvek i na svakom koraku posebno isticati. NJome se trebaju hvaliti i svi članovi vaše porodice, a naročito deca kojoj ste svojim angažovanjem priuštili najvažniju životnu lekciju – kako se voli svoja zemlja. Koristim priliku da se zahvalim našem državnom rukovodstvu na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i resornom ministarstvu na tome što brinu o svojim braniocima.Takođe, želim i da se zahvalim i svim velikim i malim firmama, kompanijama i ustanovama koje su uzele učešće u pružanju pogodnosti za donosioce boračke legitimacije.U isto vreme pozivam i sve ostale privredne subjekte da im se pridruže i postanu deo ovog privilegovanog društva dobrotvora.“

Državni sekretar Dejan Antić je rekao da se država trudi da se oduži koliko može ratnim veteranima i njihovim porodicama. On je još dodao da su uvedene materijalne nadoknade po stepenima invaliditeta kao i za porodice poginulih. Antić je istakao da se sada za razliku od početka 2000-tih govori sa ponosom o učesnicima ratova 90-tih godina.

Boračke legitimacije omogućiće korisnicima da ostvare popuste u određenim prodavnicama i subvencije prilikom plaćanja vode i odnošenja smeća.

KOMENTARIŠI