Dodeljene nagrade povodom slave Grada Požarevca

Dodeljene nagrade povodom slave Grada Požarevca

Foto: Urban City // I.P.

Večeras je u Centru za kulturu Požarevac održana Svečana akademija povodom Svete Trojice, slave Grada Požarevca.

Povodom Svete Trojice, praznika Grada Požarevca i slave Požarevca, Grad Požarevac dodelio je nagrade i povelje o nagradi Grada Požarevca, u neto iznosu od 58.640,00 dinara Živadinović Dragiši, umetniku iz Požarevca, dr Momiru Nikoliću, lekaru-hirurgu iz Požarevca, Novković Dušanki, novinarki iz Požarevca, Oljača Valentinu, glumcu iz Boževca i Ubavić-Baumgarten Gabrijeli, operskoj umetnici iz Požarevca.

Povelja Grada Požarevca dodeljena je Policijskoj upravi u Požarevcu.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca rekao je da ovaj dan zauzima veliki značaj u životu našeg grada i uvek ga, bez obzira okolnosti, dočekujemo na nestrpljenjem.

Foto: Urban City // I.P.

“Tradicionalnom litijom, kada ćemo zajedno hodati našim gradom, podsetićemo se jedne od najvažnijih hrišćanskih poruka a to je da svi trebamo živeti u slozi”, rekao je Pavlović.

“Broj onih koji zaslužuju nagrade jeste daleko veći, tako da će naš grad i naša crkva njima svoju zahvalnost svakako iskazati u godinama pred nama”, rekao je između ostalog gradonačelnik.

Foto: Urban City // I.P.

Pavlović je ovom prilikom pozvao građane Požarevca na sutrašnju litiju.

U nedelju, 4. juna od 8 časova centralnim gradskim ulicama proći će litija, a u 9 časova u dvorištu Saborne crkve biće prerezan slavski kolač. Nakon toga biće održana Arhijerejska liturgija.

OBRAZLOŽENjE ODLUKE O NAGRADAMA:

POVELjE O NAGRADAMA DODELjENE SU:

1. Živadinović Dragiši, umetniku iz Požarevca

Rođen je 1947. godine, višestruko je nadaren umetnik, ponikao u stiškoj ravnici.
Srpski je pesnik, glumac i novinar. Kao novinar je radio u brojnim redakcijama u svojoj sredini, ali i šire. Za najboljeg kolumnistu u „Borbi“ proglašen je 1998. godine. Poezijom se takođe uspešno bavio. Brojne su knjige Dragiše Živadivonovića. Član je glumačkog ansambla Pozorišta „Milivoje Živanović“, kao i mnogih drugih aktivnosti u kulturi Grada. Dobitnik je brojnih priznanja. Dao je veliki doprinos u kulturi.

2. Nikolić dr Momiru, lekaru-hirurgu iz Požarevca

Radi kao lekar hirurg u Opštoj bolnici u Požarevcu. Svojim radovima je doprineo unapređenju laparoskopske hirurgije. Njegovi radovi su priznati i van granica zemlje. Dao je veliki doprinos u medicini.

3. Novković Dušanki, novinarki iz Požarevca

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na smeru adragogije. Radila je kao dopisnik za više beogradskih medija. Poslednjih 15 godina je dopisnik „Večernjih novosti“ za ceo Okrug, odakle izveštava o bitnim dešavanjima u oblasti društva, ekonomije i kulture. Dala je veliki doprinos u novinarstvu.

4. Oljača Valentinu, glumcu iz Boževca

Rođen je u Požarevcu 1983. godine. Osnovnu školu završio je u Boževcu, a potom i Požarevačku gimnaziju. Nakon završenih akademskih i master studija na fakultetu za strane jezike, vraća se u osnovnu školu “Milisav Nikolić” u Boževcu, gde radi već 18 godina. Amaterskom glumom počinje da se bavi još od gimnazijskih dana. Prve predstave radi u dramskom studiuu u Boževcu, a zatim od 2017. u Pozorištu “Milivoje Živanović” u Požarevcu. Aktivno igra i u opštinskom amaterskom pozorištu “Branislav Nušić” u Malom Crniću, a igrao je i u pozorištima u Kostolcu, Smederevu i Petrovcu na Mlavi. Iza sebe do sada ima 25 odigranih predstava i preko pedeset nagrada i priznanja. Dao je veliki doprinos u dramskom stvaralaštvu.

5. Ubavić-Baumgarten Gabrijeli, operskoj umetnici iz Požarevca

Završila je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastavila je stručno usavršavanje u Austriji, Francuskoj, Španiji gde je završila kurs kod Monserat Kabalje u Saragosi. Započela je svoju internacionalnu karijeru 2010. godine, kao sopran. Brojni su nastupi na međunarodnom planu. Takođe, često snima i televizijske emisije o svom radu. Brojne su i nagrade ove umetnice.
Dala je veliki doprinos u muzičkoj umetnosti i reprezentovanju svog grada i države.

POVELjA JE DODELjENA:

1. MUP RS, Policijskoj upravi u Požarevcu,
Tokom protekle godine Policijska uprava u Požarevcu je postigla zapažene rezultate i efikasno suzbijala sve oblike kriminala, štitila javni red i mir i u velikoj meri doprinela realnom osećaju građana da žive u bezbednom okruženju, te da je njihova lična i imovinska bezbednost na visokom nivou. Radi ostvarenja funkcije bezbednosti i poboljšanja lične i imovinske bezbednosti građana, Grad Požarevac je upućen na partnerski odnos sa Policijskom upravom, koji aktivno ostvaruje i razvija kroz rad Saveta za bezbednost i Saveta za bezbednost saobraćaja. Njima se ukazuje na bezbednosne potrebe lokalne zajednice i zajedničkim naporima rešavaju bezbednosne probleme na lokalnom nivou, pre svega kroz razvoj zajedničkih projekata, ali i materijalnu pomoć u vidu donacije – opreme neophodne za podizanje kvaliteta rada policije.

PLAKETE SU DODELjENE:

1. Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj u Beogradu

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je organizacija koja povezuje upravu i privredu. Jedan je od glavnih partnera lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti odnosa prema privredi, ali i drugim oblastima kao što su poljoprivreda i digitalizacija. Učestvujući u programu NALEDA, dobili smo sertifikat za povoljno poslovno okruženje, a u procesu njegovog dobijanja reformisali smo rad Gradske uprave i prilagodili ga potrebama privrede. Naša saradnja sa NALEDOM najbolje se ogledala kroz proces sertifikacije, u kojoj je NALED bio mentor, a mi smo menjali naš rad, odluke i navike, i prilagođavali ih potrebama lokalne privrede i građana. Unapređenje rada Gradske uprave u oblasti stvaranja i održavanja povoljnog poslovnog, stvaranje uprave po meri građana i privrede teško je izvodljivo bez NALEDA i Grad Požarevac to prepoznaje i ceni.

2. Stalnoj konferenciji gradova i opština u Beogradu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je glavni partner svih lokalnih samouprava u Srbiji na unapređenju njihovog rada, pa i Grada Požarevca. U saradnji sa SKGO sproveli smo niz projekata koji su od velikog značaja za Grad Požarevac, a najbolje rezultate imali smo kod upravljanja imovinom, odnosno kod projekata iz Eksčejndž programa. U poslednjem ciklusu izrađujemo Plan razvoja i Plan kapitalnih projekata u saranji sa SKGO. Osim toga, SKGO se bavi poslovima koji su od značaja za funkcionisanje lokalne samouprave, u izvesnom smislu ima ulogu neformalnog ali izuzetno značajnog posrednika između Vlade Srbije i loklanih samouprava. Reforma rada lokalne samouprave i uvođenje dobre uprave nije moguće zamisliti bez SKGO. Njihov rad u našem interesu i u interesu građana traje decenijama, saradnja je uvek na najvišem nivou i to je ono što je Grad Požarevac prepoznao i na čemu smo im zahvalni.

KOMENTARIŠI