Dogovor: Doviđenja romingu

Dogovor: Doviđenja romingu

EU postigla je preliminarni sporazum o ograničavanju cena koje operatori plaćaju jedni drugima kada njihovi potrošači koriste mobilne telefone u inostranstvu.

Time je otvoren put za ukidanje rominga od juna, saopštila je Evropska komisija.

Ograničavanje velikoprodajnih cena bio je poslednji korak potreban za ukidanje plaćanja rominga u maloprodaji od 15. juna 2017, čime su okončani višegodišnji napori Brisela da omogući građanima da koriste svoje telefone u inostranstvu i to ne plaćaju dodatno.

Do sada su građani EU papreno plaćali korišćenje rominga kada posećuju ili rade u drugoj članici EU, na šta se već dugo gleda kao na otežavajuću okolnost za stvaranje zajedničkog tržišta. Velikoprodajna cena za prenos podataka, što je bilo najkontroverznije pitanje s obzirom na sve veće korišćenje interneta preko mobilnih telefona, ograničena je na 7,7 evra po gigabajtu od polovine juna 2017. a zatim će postepeno biti smanjivana do 2,5 evra 2022. godine, objavila je Evropska komisija.

Istovremeno će velikoprodajna cena poziva biti smanjena sa 5 evrocenti po minutu na 3,2 evrocenta dok će cena slanja SMS biti prepolovljena, na jedan evrocent.

“Ukoliko potrošač premaši ugovoreni limit za roming, neće mu biti zaračunata veća cena od dogovorene za dodatni saobraćaj u romingu”, navela je Evropska komisija.

“Doviđenja romingu”, napisala je na Tviteru evroposlanica Miapetra Kumpul-Natri koja je bila izvestilac za zakon u Evropskom parlamentu.

Komisija je saopštila da će velikoprodajne cene razmatrati svake dve godine i predložiti nove ako bude potrebno.

Postignuti sporazum sada treba da odobre Evropski parlament i članice EU ali se na njega gleda kao na prvi uspeh predsedavanja Malte EU. I dok evropski zvaničnici i korisnici koji će van zemlje plaćati telefoniranje kao da su kod kuće pozdravljaju sporazum, postavlja se pitanje ko će platiti račun jer će telekom operatori morati da plaćaju jedan drugom za tu uslugu.

Stvar komplikuju velike razlike u “domaćim” cenama i navike građana EU kada je reč o korišćenju mobilnih telefona, piše EurActiv.com.

Tako zemlje istočne Evrope, čiji građani uživaju u nižim cenama mobilnih usluga, podržavaju ograničavanje velikoprodajnih cena jer će tako izbeći povećanje cena na svom tržištu. Time se zapravo subvencionisšu siromašniji potrošači koji često putuju.

Istovremeno zemlje koje su magnet za turiste sa juga Evrope brinu da će nihovi operatori morati da podignu cene u domaćem saobraćaju da nadoknade troškove telefoniranja stranih turista.

Inače, Evropska komisija punu deceniju radi na smanjenju i eventualnom ukidanju naknada za korišćenje mobilnih telefona u inostranstvu. Od 2007. su cene rominga u EU smanjenje za više od 90 odsto a poslednji put u aprilu 2016.

KOMENTARIŠI