Đoković izgubio slučaj protiv Australije

Đoković izgubio slučaj protiv Australije

Australija definitivno deportuje Đokovića! Najbolji teniser sveta izgubio je spor na sudu protiv australijskih vlasti i moraće da napusti zemlju.

Đokoviću je u petak popodne drugi put poništena viza odlukom ministra za imigracije Aleksa Hoka. On je pokušao na Federalnom sudu da se izbori za ostanak u zemlji i nastup na Australijan openu, ali je tročlano veće u Melburnu presudilo u korist države i podržalo oduzimanje vize. Očekuje se da Novak Australiju napusti po hitnom postupku. Preti mu zabrana ulaska od tri godine.

Đoković je pre početka procesa prebačen iz hotela “Park” u kancelariju svojih advokata, odakle je pratio i čekao konačnu odluku.

Suđenje je počelo izlaganjem vrhovnog sudije Džejmsa Alsopa, koji je prošao kroz pisane podneske obe strane, objasnio zbog čega odlučuju trojica sudija, a ne jedan, nakon čega su reč dobili Novakovi predstavnici, tačnije advokat Nikolas Vud.

Vud je od samog početka zahtevao oslobađanje svog klijenta i tražio da mu se omogući nastup na predstojećem turniru iz više razloga, a najviše zbog toga što, po njihovom mišljenju, ministar za imigracije Aleks Hok nije na valjanim osnovama odlučio da mu poništi vizu.

On je sve vreme oštro napadao ministra Hoka i pobijao njegove razloge, istakavši da bi deportacija prvo raspalila antivakserski pokret u Australiji, a onda i naštetila karijeri Đokovića jer bi se suočavao sa zabranom ulaska u zemlju na tri godine.

Zatim je potvrdio da njegov klijent nikada nije rekao da je protiv vakcinacije, pa krenuo da otkriva da je ministar svoju odluku bazirao samo na medijskim tekstovima, a ne medicinskoj dokumentaciji.

Usledilo je opširno izlaganje o tome kako je jedan tekst na portalu Bi-Bi-Sija ono na šta su se oslanjale vlasti kada su kreirale mišljenje o srpskom teniseru.

Navodi da oni smatraju da će Đoković u Australiji pobuditi raspoloženje protiv vakcinacije.

“Nema dokaza da je njegovo prisustvo iniciralo bilo kakvo bujanje antivakserskog sentimenta. Ništa od onoga što je ministar identifikovao kao opasnost nije se dogodilo”, rekao je između ostalog Vud.

Pred kraj izlaganja bilo je govora o njegovom ponašanju dok je bio pozitivan na koronavirus, intervju za Ekip, ali i o optužbama na račun ministra Hoka, da nije razmislio o tome kakve će posledice deportacije biti i da li će ona proizvesti kontraefekat u državi.

Po završetku, reč je došao jedan od tužilaca i predstavnika države Stiven Lojd, koji je pokušao da odgovori na Vudove optužbe, ali i da pruži određene razloge za odluku ministra Hoka.

Želja vlasti je konstantno prikazivanje srpskog tenisera kao nekoga ko bi mogao da probudi antivakserski talas u Australiji i kao čoveka koji ljude savetuje da se ne vakcinišu.

Lojd takođe osvrnuo na spomenuti tekst Bi-Bi-Sija iz 2020. godine, u kojem je Ministarstvo, po rečima Vuda, preskočilo delove u kojima Novak ističe da “nije stručnjak”, da je želeo da “održi otvoren um” i “želeo je da izabere opciju koja je najbolja za njegovo telo”.

Tužilac je, ignorišući reči kolege, kazao da taj tekst potvrđuje mišljenje vlasti da je on protiv vakcinacije, a onda i konstatovao da je za ministra Đoković veća pretnja po javno zdravlje i bezbednost od mogućih nereda zbog ukidanja vize jednom od najboljih sportista svih vremena.

Po povratku sa jednočasovne pauze za ručak, Lojd je naveo da “Australija ne sme da ‘trpi’ prisustvo osobe zbog straha od njenog uklanjanja”, a objavljeno je i da je Đoković odlučio da ne svedoči.

Pokušao je advokat vlasti da prebaci lopticu na teren naše zemlje i prikaže uticaj Novaka na vakcinaciju u Srbiju.

“Priznajem da ministar nije naveo dokaze, ali možete zaključiti kakav je efekat Đoković imao u Srbiji na vakcinaciju. U Srbiji je vakcinisano nešto manje od polovine, on je kritikovao Vladu što uvodi vakcinaciju, postoje čak i dokazi toga. Ministar je mogao da podnese te dokaze jer ih je imao”, istakao je Lojd i u zaključku naveo da bi srpski teniser mogao da postane “ikona antivakserskih grupa”.

KOMENTARIŠI