PODELI
Foto: FIBA

‘Sale nacionale’ preuzeo je ‘Orlove’ 2013. godine i za kratko vreme povratio kult reprezentacije u naš nacionalni sport, osvojivši srebra na Olimpijadi u Rio de Žaneiru 2014. i na Svetskom prvenstvu u Španiji godinu dana ranije, ali je u međuvremenu postao i trener minhenskog Bajerna.

“Koliko ja znam, kada se završi Evropsko prvenstvo – Aleksandar Đorđević se više neće baviti reprezentativnom košarkom, već će se 100 odsto posvetiti samo minhenskom Bajernu. Ponavljam, koliko sam ja informisan – on ima obavezu da vodi Srbiju na Evropskom prvenstvu i posle toga, što je potpuno normalno, baviće se samo klupskom košarkom. Voditi reprezentativni program i klupsku košarku – to je nemoguće“, otkrio je Kari.

Pešić smatra i da Srbija svakako zaslužuje garantovano mesto u Evroligi, pre svega pitajući se kako je moguće da Partizan posle nekoliko veoma uspešnih sezona u elitnom takmičenju nema A licencu, ali ističući i Crvenu zvezdu.

“Ja sam uvek postavljao to pitanje – zbog čega Partizan nikad, shodno sa rezultatima koje je pravio, nikada nije dobio garantovano mesto? Pre svega zbog ogromnog broja navijača, ali i popularnosti. Možda nema finansijskog aspekta, gledano sa stanovišta televizije i prava prenosa, ali, s druge strane, ima puno drugih kvaliteta – koje je Partizan pružao u ona vremena kada je pobeđivao i osvojio Kup šampiona. Samim tim, ne govorim samo o periodu od zadnjih deset godina, već i ranije. Crvena zvezda nastavlja kontinuitet koji je Partizan pružao. U sportu, kao i životu, za sve morate da se izborite – ništa vam nije garantovano, ali mislim da je Srbija, kao i klubovi kakvi su Crvena zvezda i Partizan, to zaslužuju. Kao što znate, jedina košarkaška zemlja pored naše jeste Litvanija. Prema tome, ne postoji niti jedan razlog da bude drugačije – ja ga barem ne vidim. Da li je do nas… Do činjenice da nismo složni… U svakom slučaju, moramo biti složni i tražiti od Evrolige da najbolji srpski tim dobije jedno zagarantovano mesto, kao što je to dobio Žalgiris. Ja bih to samo moalo modifikovao – ne mora ni Zvezda, ne mora ni Partizan, već najbolji srpski klub. Jedne godine će to biti Zvezda, druge Partizan…Opet ponavljam, u celoj toj priči ima malo i do nas jer smo mi ti koji moramo da izađemo i argumentovano kažemo kako stoje stvari“, smatra Pešić.

Kompletan razgovor sa čovekom koji je osvajao dva evropska i jedno Svetsko prvenstvo, Kup Koraća i Evroligu pročitajte na sajtu VICE.

KOMENTARIŠI