Foto: Urban City // Ilustracija

Gužva u bolnici zbog nerazjašnjene smrti bebe Džesike Floranović (23). Bolnica tvrdi da je beba mrtvorođena i da će je sahraniti kao medicinski otpad!

Porodilište u Petrovcu na Mlavi našlo se pod lupom policije i tužilaštva posle prijave koju su podneli poslednjeg dana stare godine David Nedeljković iz sela Ranovac i Udruženje “Za istinu i pravdu o bebama”. Tu je Davidova supruga Džesika Floranović (23) rodila, po rečima lekara, mrtvu bebu, čije posmrtne ostatke ne žele da im daju.

– Doveo sam suprugu u bolnicu 26. decembra zbog bolova, da se porodi. Bila je u četrdesetoj nedelji trudnoće. Uradili su joj ultrazvuk i CTG, sve je bilo u redu. Uveče me je pozvala i rekla da beba nema otkucaje srca. Odjurio sam u bolnicu. Dežurno osoblje je ponavljalo da pitam šta se desilo lekara koji ju je primio, a koji je odavno otišao kući – kaže David za za Novosti.

Džesiki su rađena ukupno tri CTG-a. Na prva dva vidi se da je beba živa, a razmak između njih je neuobičajeno dugačak – 15 sati. U međuvremenu Džesika potpisuje saglasnost za carski rez, jer beba leži poprečno. Treći CTG pokazuje da nema tonova.

– Džesika nam je rekla da joj je lekar probušio vodenjak tek 28. decembra, a da je plodova voda bila bistra, a ne zelena kao kod mrtvog ploda – kaže Radiša Pavlović, predsednik Udruženja “Za istinu i pravdu o bebama” i član Vladine Komisije za nestale bebe.

Slučaj su odmah prijavili policiji, jer bolnica ne želi da da bebu roditeljima, uz obrazloženje da nije živorođena, pa se zato tretira kao fetus, koji će biti uništen kao medicinski otpad.

– Fetus je do 26. nedelje, a u četrdesetoj je beba. Želimo da se uradi obdukcija na beogradskom Institutu za majku i dete, prvo da se vidi da li je to uopšte Džesikina beba, ili možda imamo slučaj krađe. Drugo, ukoliko jeste i ako je mrtvorođena zašto je ne daju porodici? Da li je čuvaju za neki “štek”, da je daju drugim roditeljima kao dokaz da im je beba umrla? Ili je samo u pitanju lekarska greška, ili su lekari čekali novac da je porađaju pošto je italijanski osiguranik – kaže Pavlović.

DOKTOR – SVEDOK

Na Džesikinoj otpusnoj listi navodi se da je imala visokorizičnu trudnoću. Po rečima Pavlovića, ginekolog koji joj je vodio trudnoću ovu demantuje i spreman je da svedoči.

ХИТНО….. ДЕЛИТЕ…. ДЕЛИТЕ….. НЕ ДАЈУ ПОРОДИЦИ ЛЕШ БЕБЕ.. ИЗ БОЛНИЦЕ У ПОЖАРЕВЦУ УЖИВО

Posted by Радиша Павловић on Петак, 03. јануар 2020.

7 KOMENTARA

 1. Zasto ne traze promenu zakona???
  Pa i da je fetus, ako neko od roditelja zeli da sahrani bice koje su zajedno stvorili, to je njihovo pravo a ne bolnicko!!! Roditelji da se izjasne da li ce preuzeti fetus do 26.nedelje i tretirati kao izgubljenu bebu i sahraniti ili ce to dozvoliti bolnici da uradi. Zasto nam oduzimaju pravo da biramo a kod lekara opste prakse i drugih strucnih, dobijamo paznju kao da smo duhovi i nista ih ne zanima???? Pravo na odluke za sopstvenu krv!!!!!!!

  • Zato sto je beba verovatno ziva i zdrava i ko zna gde je sada… Ne postoji nijedan razlog niti neko ima prava da ne dozvoli roditeljima da vide svoju bebu bila ona ziva ili mrtva!

 2. Ja sam morala da prekinem trudnocu u 5 mesecu zbog anomalija na plodu, u Narodnom frontu sam potpisala dokument da ne zelim da vidim, sto znaci da sam trazila pokazali bi mi, a ovo je kradja sigurno cim ne zele da pokazu bebu!

 3. Pre četiri godine sestra mog supruga je izgubila bebu po ulasku u deveti mesec, po obavljenom prirodnom porođaju i posto je beba prikazana porodilji, doktor je pozvao i oca da isto učini, moj suprug je bio sa njim u tom trenutku i ušao je sa njim i mrtvoređenče je POKAZANO obojici. Posle par dana nakon što je urađena obdukcija iz bolnice stiže poziv da se ode u bolnički mrtvačnicu kako bi se potpisala određena dokumenta. Tamo je otac bebe dao dozvolu da se mertorođenče sahrani na gradskom groblju na parceli predviđenoj za to. Postojala je mogućnost da se telo preda porodici, ali kako su se majci deteta borili za život, porodica nije bila spremna da proživi i sahranu…. Dogovoreno je i šta će pisati na tabli uz mesto gde je dete sahranjeno. To mesto oni obilaze kada smog u snage za to, poražavajuća je činjenica kako izgleda to “mesto”, livada urasla u korov, razbacanog smeća svuda okolo, samo metalne table vire iz šipražja…to nije tema ovog članka, ali eto osetila sam potrebu da i to pored našeg iskustva napišem jer BEBA NE MOŽE DA BUDE OTPAD!!!!

 4. Ajde VUCICU
  OGLASI SE SAD DA TE ČUJEMO ŠTA IMAŠ DA IZJAVIS ZA OVAJ SLUČAJ
  E eeeeee moj CRNI VUCICUUUUU
  DIVIM TI SE KOLKO SI DOVEO U RED NAŠU JADNU SRBIJU.

KOMENTARIŠI