Drift i tjuning stajling po prvi put u Požarevcu

Drift i tjuning stajling po prvi put u Požarevcu

Sportski Auto Tjuning klub  je organizator treće, finalne trke SDC šampionata koja će se voziti na parkingu Šećerane u Požarevcu 18. i 19. avgusta 2018. godine

Sportski Auto Tjuning klub  je organizator treće, finalne trke SDC šampionata koja će se voziti na parkingu Šećerane u Požarevcu 18. i 19. avgusta 2018. godine.

Drift trke su vrsta auto trka u kojima se vozila kreću bočno po asfaltnom putu. U driftu, automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju  pri velikim brzinama. Ključna karakteristika drift trke je da  trka nije vezana za vreme već za  tehničke performance, putanju, brzinu, uglove, blizinu prillaska kliping pointima i zabavu a ocene sudija, su presudne.

Drift takmičenja se sastoje  iz dve faze.

U početku, se voze pojedinačne trke i drifteri dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju  takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dela takmičenja – TOP 8 ili TOP 16 (a ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32).

 To su trke u parovima (twin drift ili tuico bitke), u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci  je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku kompetentno i spektakularno, a pratioc mora sinhrono da ponovi pokrete vozila lidera i  da ostane blizu njega, ali da se ne dozvoli odvajanje od automobila vodećeg  takmičara. U parovima, rezultat određuju  sudije i sportista koji je osvojio  twin duel prolazi kroz sistem eliminacije dalje.

Ova spektakularna disciplina nastala je u Japanu 1950. godine  i prerasla je iz zabranjenih uličnih trka u stručna takmičenja koji se održavaju sa pripremljenim automobilima.

Danas je  to veoma popularan tip auto sporta,  i razvija se u mnogim zemljama sveta. U Srbiji drift trke pojavile  su se sredinom 2000-ih, a danas se u zemlji godišnje održi  6 do 8 drifting takmičenja.

Drift u Požarevcu je podeljen u dva dana od čega je prvi rezervisan za kvalifikacije.  Drugi dan je sadržajniji i tog dana će se voditi  i neizvesnija borba u twin drift vožnjama. Pored domaćih vozača očekuje se dolazak i nekoliko driftera iz regiona, iz Hrvatske, Bugarske, Grčke i Mađarske.

 U organizaciji AMK LOW RIDE iz Požarevca  u nedelju 19.08.2018. godine biće održano Stajling takmičenje u nekoliko klasa kao i Db drag takmičenje.

U stajling takmičenju automobili će se se ocenjivati prema stilu i stepenu modifikacije pa ćemo tako imati najlepši nemački auto, najlepši japanski automobil, najbolji  ekstemno sređen auto, najbolji auto u klasi street, u klasi “početnika u tjuniranju”, ali i u klasi “najatraktivniji domaći automobil”. Takođe, biće održano i takmičenje u merenju muzičke snage u kolima – popularni dB drag “1 na 1” .

Posetioci će imati priliku da vide kako izgledaju neki od atraktivnih automobila kao što su Mustang, Ferari ili Nissan GTR  i da čuju jedinstven zvuk motora, vrhunsko ozvučenje ali i da uživaju u odličnoj muzici DJ-va iz Požarevca.

Program oba dana počinje u 12:00 časova.

KOMENTARIŠI