U Srbiji je manje dužnika prihvatilo odlaganje obaveza nego prilikom prvog moratorijuma, rekli su za B92.net iz Narodne banke Srbije.

Naime, novi moratorijum prihvatilo je 82 odsto dužnika – 69 odsto dužnika pravnih lica i 82 procenta dužnika fizičkih lica, navode iz NBS.

To je nešto manje nego prilikom prvog moratorijuma, kada je 91 procenat dužnika prihvatio moratorijum, odnosno 84 odsto dužnika pravnih lica i 91 odsto dužnika fizičkih lica.

Nakon prestanka moratorijuma, banka je dužna da sačini novi plan otplate produžen za period trajanja moratorijuma. Plan otplate mora biti sačinjen na način kojim se
obezbeđuje potpuna informisanost dužnika o svim elementima obaveza i načina njihovog izmirivanja. Banka je dužna da svim dužnicima koji su koristili moratorijum, ako je to primenljivo s obzirom na vrstu konkretnog proizvoda, dostavi novi plan otplate putem elektronske ili redovne pošte, bez dodatnih troškova za dužnika, objašnjavaju iz NBS.

Po prestanku moratorijuma, redovna kamata, obračunata na način propisan Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije kovida 19 radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, ravnomerno se raspoređuje na period otplate kredita i drugih proizvoda i ne pripisuje se glavnici duga, a period otplate se produžava za period trajanja moratorijuma. Nakon dostavljanja plana otplate, dužnik može, u roku od sedam dana po dostavljanju pomenutog plana da se opredeli oko načina otplate glavnice i kamate.

KOMENTARIŠI