Minimalna zarada je prošle godine povećana za 11,1 odsto, sa 27.000 dinara na oko 30.000. Godinu dana ranije sindikati, poslodavci i država usaglasili su rast od deset odsto, a 2017. povišicu za šest procenata.

Odluka o novom povećanju, koje bi važilo za narednu godinu, zakonski bi trebalo da bude doneta do 15. septembra, prvi sastanak je u petak, a činjenica da još nije formirana nova vlada i da je finansijska pozicija mnogih privrednika lošija nego lane, mogla bi da donese neočekivane promene.

Minimalnu zaradu od 30.022 dinara mesečno u Srbiji danas prima 350.000 radnika od ukupno 2,2 miliona zaposlenih u privatnom i javnom sektoru. Sindikati će sada tražiti povećanje od 7.700 dinara, a poslodavci očekuju drugačiji scenario.

“Još 2018. godine dogovoreno je da minimalac po okončanju treće godine dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe. Po toj računici, sada bi minimalna zarada trebalo da bude 37.700 dinara. I to bi u odnosu na trenutni minimalac bilo povećanje za oko 7.700 dinara. Mi ćemo to i tražiti, ali smo svesni da bi ono teško moglo da bude i usaglašeno imajući u vidu i aktuelne probleme sa kojima se privreda suočava, ali i nezvesnost koju nose jesen i zima”, kaže nam predstavnik jednog reprezentativnog sindikata.

S druge strane, počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kaže bi bilo najbolje da se privremeno “zamrzne” minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Atanacković je potvrdio i da će u petak biti održan kolegijum predstavnika UPS-a, Saveza samostalnih sindikata, UGS Nezavisnost i Ministarstva rada i da će na sastanku biti reči o datumu održavanja Socijalno-ekonomskog saveta, kao i o ceni minimalca u 2021. godini.

“Pošto još nema vlade najbolje da se odluka odloži do kraja godine, a tada će biti slika još jasnija. Vlada bi trebalo da prihvati ono što je realno ili ako to nije slučaj da poslodavcima kompenzuje smanjivanjem poreza i na druge načine”, ocenio je Atanacković.

KOMENTARIŠI