Foto: Urban City // B.P.

Gradski odbor Demokratske Stranke u Požarevcu prosledio je medijima saopštenje koje prenosimo u celosti.

“Većina gradova u Srbiji ima problem sa odlaganjem komunalnog otpada. Možda je i veći problem što ne postoji strategija za selektovanje i izdvajanje sirovina koje se mogu reciklirati, već se sve zajedno gomila na pretrpane deponije.

Grad Požarevac suočen sa problemom prepune deponije doneo je odluku da novo mesto za odlaganje otpada budu obradive oranice.

Mesto za odlaganje otpada sigurno ne može biti plodno poljoprivredno zemljište koje svake godine rađa hiljade tona pšenice, kukuruza i suncokreta.

Na pomenutom terenu pčelari, sa svojim pčelinjim kolonijama svake godine prikupe tone i tone meda.

Postoje i druga ograničenja koja jednostavno ne dozvoljavaju da se deponija izgradi na ovom mestu i pokazuju da je odluka doneta brzopleto i bez dovoljno prikupljenih podataka o samoj lokaciji.

Parcele predviđene za trajno odlaganje otpada su na arheološkom lokalitetu na kome je pronađen praistorijski artefakt, ,,Kličevački idol” koji krasi grb i zastavu Grada Požarevca.

Takodje, izvorište rimskog akvadukta kojim se pre dva milenijuma Viminacijum snabdevao svežom pijaćom vodom, nalazi se tik pored parcele predviđene za smetlište. Na istom terenu postoji i više stotina godina stari hrast, inače seoski zapis, po kome se i katastarski reon zove ,,Zapis” u katastarskoj opštini Kličevac.

Vetrovi koji na ovom terenu neprestano duvaju i sigurno će stišku ravnicu zasipati letećim otpadom smradom i dimom sa smetlišta. Atmosferske vode kao i otpadne vode sa samog odlagališta, obzirom da je parcela na padini, razlivaće se po okolnim plodnim njivama pa sve do vodoizvorišta koje je u neposrednoj blizini.

Zbog svega navedenog, u potpunosti podržavamo građane okolnih sela koji su odlučni u borbi da ne dozvole ovaj zločin prema prirodi i ljudima koji tamo žive”, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIŠI