“Dunavski almanah” za edukaciju i razvoj

“Dunavski almanah” za edukaciju i razvoj

Veliko Gradište je bilo domaćin učesnicima manifestacije na kojoj je održana promocija prvog broja časopisa "Dunavski almanah'', objavljenog u okviru realizacije projekta "Edukacija zaposlenih u turističkoj privredi i formiranje međunarodnog medija centra za turističku saradnju".

Projekat sprovodi Ekološko društvo “Pinkum VG” , uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Opštine Veliko Gradište.

– Kada je neko određivao gde će ko da živi, mi u Velikom Gradištu bili smo malo privilegovani, jer imamo reku Dunav, reku Pek i Srebrno jezero, naglasio je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

– Dunav je naša velika šansa i mi pokušavamo da tu šansu iskoristimo, pre svega u razvoju turizma a naravno i poljoprivrede koja je povezana sa tim. Razvoj turizma vidimo kao jednu celinu, imamo bogatstvo, međutim smatram da to možemo bolje da iskoristimo, ako zajedno učinimo i udružimo se sa opštinom Požarevac koja ima Viminacijum, Golubac sa Golubačkom tvrđavom, opštinom Majdanpek koja ima Donji Milanovac i Lepenski vir i sve dalje do Negotina, tako da je ovo veliki potencijal za goste koji će ovde dolaziti. Projekat predviđa da se formira i zajednička turistička agencija i na tome ćemo raditi kao i na drugim projektima, rekao je Milić.

– U ovoj godini ćemo aplicirati na projekt očuvanja pasulja gradištanca, jer imamo manifestaciju pasuljijadu, imamo i ideju da napravimo i spomenik pasulju. Nažalost, njega više danas gotovo da nema, pa pravimo pasuljijadu od kineskog pasulja, što nije dobro. Prvom prilikom imamo i Dan Velikog Gradišta na Centralnom trgu u Temišvaru u Rumuniji, gde ćemo predstaviti i časopis Dunavski almanah, koji govori o našim turističkim potencijalima i ponudom ka brendiranju buduće zajedničke destinacije u ovom delu Dunava, rekao je još Milić.

Predsednica Ekološkog društva “Pinkum VG” i glavni i odgovorni urednik časopisa mr LJubinka Blažević, predstavljajući ovaj projekat i prvi broj časopisa rekla da kada budemo usaglasili predstavu o našim ponuđenim lepotama turistima koji ovde budu dolazili i nađemo imidž koji možemo da stvorimo na ovoj destinaciji, možemo reći da smo uradili pravu stvar.

– Ova priča može da živi samo ako smo dovoljno mudri, radni, ako imamo projekte, poštujemo turiste i budućnost ovog mesta. Mi možemo da uradimo ono što je za našu decu, ono što je za nas i ono što je za celu Srbiju. To je bio naš cilj kada smo od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobili ovaj projekat da na neki način pokrenemo drugačije viđenje turizma i drugačiju svest o tome kako poštovati ono što imamo i kako ponuditi ono što imamo onima koji to žele da vide, dodala je mr Ljubinka Blažević.

Objavljen poziv za SILAFEST

Organizacioni odbor Festivala turističkog i ekološkog filma – SILAFEST, koji se održava u Velikom Gradištu od 27. avgusta do 2. septembra, objavio je javni poziv za prijavljivanje domaćih i stranih učesnika. Rok za slanje prijava je 15. jun, nakon čega će selekciona komisija izabrati oko 60 filmskih ostvarenja, koja će biti prikazana u amfiteatru gradskog parka i na dunavskom keju u Velikom Gradištu, pred stručnim žirijem, ekolozima, turističkim radnicima i novinarima iz preko 20 zemalja. Najboljim ostvarenjima dodeliće se Grand Pri festivala i nagrada Zlatni i Srebrni talas, za najbolje filmove po takmičarskim kategorijama. Osim njih, biće dodeljene i specijalne nagrade Zlatni pinkum, za najbolja domaća filmska ostvarenja iz oblasti ekologije i turizma, i nagrade Beli bagrem za najbolje autore u domenu opšteg senzibiliteta, režije, filmske montaže i muzike. Takođe, dodeliće se i nagrada Plavi Dunav, predviđena u svakoj specijalnoj kategoriji turističkog filma: vino, sport, kulinarstvo, religiozni turizam, kulturološki turizam, umetnost i turizma.

Dogodine i knjiga o Podunavlju

Naša druga ideja je bila bi jedna dobro opremljena knjiga koja bi ponudila jednu priču na 88 stranica sa prethodnom pričom o Velikom Gradištu i susednim gradovima i koja bi bila dobar poklon svima onima koji vole ovakve tekstove o turizmu i ovog kraja. Ako stvorimo sve uslove nadam se da ćemo već iduće godine pored časopisa imati i knjigu “Dunavski almanah” i novo viđenje, novi ugao sagledavanja turističkih lepota i svega onog što se može ponuditi kada je u pitanju Donje podunavlje.

KOMENTARIŠI