Avioni kružili, zbog magle nisu mogli da slete u Beograd

Avioni kružili, zbog magle nisu mogli da slete u Beograd

Otkazan je jedan let, nekoliko letova je imalo manja kašnjenja u dolasku, a trenutno se iznad Srbije nalazi nekoliko aviona koji kruže i čekaju da se magla raziđe kako bi mogli da slete

Na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu od je kasnilo pet letova od ukupno 101 koliko ih je predviđeno za utorak.

Let avio-kompanije Transavia iz Amsterdama za Beograd preusmeren u Sofiju, a povratni let rumunske avio-kompanije TAROM za Bukurešt je otkazan, rečeno je agenciji Beta na tom aerodromu.

Kako je preneo portal aviatica.rs, dva aviona kompanije “Er Srbija“ kružila su iznad Srema. Na sajtu beogradskog aerodroma navedeno je da su avioni koji su kružili uspešno sleteli. Let iz Beča za Beograd, sa planiranim dolaskom u 10.45 stigao je tek u 12.20, dok je avion iz Zagreba umesto u 11.05 sleteo u 12.24. 

Foto: Urban City / ATR 72

Prema podacima sa sajta Flajt radar, avion na letu iz Zagreba za Beograd je u rejonu Sremske Mitrovice napravio čak 11 krugova. 

“U zoni beogradskog aerodroma trenutna vidljivost je 140m, što je ispod granice za aktiviranje procedura sletanja prema kategoriji IIIb. Aerodrom ima opremu za sletanje aviona i po ovako gustoj magli, ali je osim tog uslova potrebno i da avioni imaju odgovarajuću opremu. Čak i tada na kapetanu je odluka da li će sleteti ili će pronaći neko alternativno rešenje“, piše Aviatica.rs.

Foto: Urban City / ATR 72

Kako je rečeno sa Aerodroma “Nikola Tesla”, ta vazdušna luka je neprekidno otvorena za avio-saobraćaj jer raspolaže Kategorijom IIIb, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti, što znači da su stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste do 50 metara i vertikalne vidljivosti od samo 15 metara.

KOMENTARIŠI