Dvadeset godina od otvaranja Bambi parka u Požarevcu

Dvadeset godina od otvaranja Bambi parka u Požarevcu

U četvrtak, 4. jula navršeno je tačno 20 godina od završetka izgradnje i svečanog otvaranja Bambi parka u Požarevcu.

ULAZ U BAMBI PARK, Foto: Privatna arhiva

Deca su tada potrčala ka jedrenjaku i polomila tobogan na njemu, skakala po “Bambi dvorcu”, a Požarevljani su preplavili lavirint, amfiteatar, vidikovac (brdašce s kog se vidi ceo kompleks), terene za “uličnu košarku”, “bič volej” i “bič fudbal”,  “ekstremne sportove”. Uživali su i gledajući sunčani sat i fontanu, a na otvaranju bazen još nije počeo sa radom, već nekoliko dana kasnije.

Tereni sa ekstrmne sportove, Foto: Privatna arhiva

Svečanost je tada uveličao ugledni ženski hor “Barili” i plesni klub “Bolero”. Plesačice nisu ni nastupile, a “Barili” je brzo bio “ućutkan” disko-muzikom Energy Team-a Madona radija. Bila je to dobra uvertira za ivanjdanski vašar na kojem se po tradiciji okupljaju mnogobrojni gastarbajteri iz Stiga.

“Bambilend” se gradio na prostoru od 1,5 hektara, kao sastavni deo velikog parka sportova na sedam hektara u okviru kojeg bi se našli već postojeći otvoreni olimpijski bazen i sportska hala, tereni za mali golf, teniski teren, mamutski šah, stadion “Mladog radnika” i hipodrom. Prilikom posete Požarevcu početkom 1999, ministar bez portfelja u vladi Srbije Bogoljub Karić izjavio je da bi rado uložio novac u projekat u kome bi se izgradili: hotel “B” kategorije sa 60 postelja blizu ergele “Ljubičevo”, teniska igrališta, sala za venčanja, pešačka zona, staze za jahanje, bicikle i fijakere… U drugom delu kompleksa, prema Velikoj Moravi, planovi su bili da se gradi hotel visoke kategorije i 380 hektara terena za “pravi” golf, na koji bi “pohrlili milijarderi” iz celog sveta svojim brodićima, gliserima i sportskim avionima. Ministar je tada govorio o toj ideji početkom marta, a pominjan je i konzorcijum italijanskih investitora.

Pogled na Bambi park sa vidikovca, Foto: Privatna arhiva

Ostvarenje ovih sjajnih ideja prekinuo je rat. “Bambilend” je, međutim, ipak počeo da se gradi 26. marta, dva dana po početku bombardovanja, a završen je, eto, na Dan borca, 4. jula 1999.

“Želim da naglasim da radovi nisu prekidani ni u najtežem periodu, za vreme agresije NATO alijanse na našu zemlju”, rekao je za “Reč naroda” 1999. godine Marko Milošević dodajući: “Realizacijom ovog projekta na najlepši način brinemo o budućnosti mladih naraštaja.” Kako reče, dve trećine kompleksa predviđen je bio za decu od dve do sedam godina, ostatak je bio namenjen tinejdžerskom uzrastu sa 30 različitih sadržaja. “Suština ovog projekta nije u sticanju dobiti nijedne od Kompanija, već je definisan kao park na veoma visokom nivou koji će ostvarivati budžet iz koga treba da se samofinansira, dopunjuje i prilagođava potrebama i zahtevima korisnika”, rekao je Marko Milošević. Miroslav Miletić, direktor holding-kompanije “Bambi” posebnu zahvalnost izrazio je Kompaniji “Madona” i “njenom mladom vlasniku koji je svojim mladalačkim entuzijazmom i poletom osmislio sve sadržaje”. Decu nije propustio da pomene tada ni dr Dušan Antić, predsednik opštine: “I pored otvorene agresije na našu decu i zločina nad našim narodom, dokazali smo da deci želimo da stvorimo lepše sutra.”

Pogled na Bambi park iz brodića, Foto: Privatna arhiva

Načelnik Braničevskog okruga dr Dragan Kostić nazvao je “Bambi park” “uzorom privrede” opštine i okruga…

Nešto pre završetka radova, predviđeni naziv “Bambilend” promenjen je u “Bambi park”, jer ovaj drugi nekako zvuči manje agresorski.

Inače, SO Požarevac odobrila je tada nedelju dana pred početak gradnje 800.000 hiljada dinara za “Bambilend”. Na sednici Upravnog odbora holding-kompanije “Bambi” nekoliko dana pred otvaranje, rečeno je da je ceo posao vredan sedam miliona dinara i da je reč o najvećoj investiciji kompanije u 1999 godini. Kompanija je za prvih šest meseci, zbog agresije i svega što ju je pratilo, zabeležila smanjenje proizvodnje i prometa za četvrtinu u odnosu na isti period 1998, ali ni u jednom trenutku nije prekidala da izvozi (2.100.000 maraka za polugođe), pisale su novine Vreme te 1999. godine.

Extreme bar u Bambi parku, Foto: Privatna arhiva

Sam “Bambi park” nalazi se na mestu nekadašnjeg vašarišta i “buvlje pijace”. “Buvljak” je premešten bio u jesen 1998, a ivanjdanski vašar 1999. održan je po prvi put na požarevačkom hipodromu. To je neke od utemeljivača Ljubičevskih konjičkih igara navelo da gunđaju: prvo, zbog vašara, prvi put neće biti održane tradicionalne sedmojulske konjičke trke.

Bambi park je prestao sa radom nepunih godinu i po dana po otvaranju, tačnije 5. oktobra 2000. godine, kada je dobar deo opreme parka pokraden i razlupan, a danas je gotovo neprepoznatljiv.

Otvaranje istog pokušavano je nekoliko puta tokom prethodnih 10 godina, ali su ulaganja zbog višegodišnjeg propadanja objekta bila tolika, da se to nikom nije isplatilo…

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI