URBAN CITY u Francuskoj: GANIP stigao u Marsej, predstavlja Požarevac na međunarodnom...

URBAN CITY u Francuskoj: GANIP stigao u Marsej, predstavlja Požarevac na međunarodnom festivalu folklora

Gradski ansambl narodnih igara i pesama Požarevac, posle 36h napornog puta, stigao je u Marsej na Internacionalni festival folklora.

Folklorci su ispred Centra za kulturu Požarevac krenuli put Pariza u utorak, 02.jula, nešto pre ponoći, da bi, u dogovoru sa prevoznikom, posetili Veneciju u Italiji, i tako proveli par sati u provodu i kupanju, a i zbog redovne pauze od devet sati koju autobusi moraju da ispoštuju.

Međutim, vremenski uslovi nisu dopustili folklorcima to uživanje, jer ih je od samog prelaska granice između Mađarske i Srbije, pa sve do same Italije, pratilo olujno nevreme, praćeno jakom kišom i grmljavinom.

Foto: Urban City

Ali, to nije sprečilo folklorce da maksimalno dobro iskoriste svoje slobodno vreme. Po preporuci prevoznika, posetili su selo Lido Di Jesolo, u kome se nalazi velelepni akva-park, luna-park, ali i plaža, na kojoj su se folklorci kupali do kasno uveče, jer uprkos lošem vremenu, morska voda je bila pretopla, pa je pružila par sati finog kupanja.

Foto: Urban City

Posle završene pauze, selo se u autobus i krenulo put Francuske. Veliki broj radova na putu nije ometao kretanje vozila na lokalnim, regionalnim i auto-putevima, jer su dobro obeleženi, i preusmeravanje vozila iz trake u traku prolazilo je glatko. Velelepni pejzaži i veliki broj tunela kojima se Italija i Francuska hvale i kažu da su ozbiljne turističke destinacije, ostavile su članove GANIP-a i njihovog velikog orkestra bez daha, pa su i to iskoristili da naprave veliki broj prelepih forografija. U četvrtak se, oko 16h, pristiglo u smeštaj, koji je na samo nekoliko kilometara od samog centra Marseja, čiji nas obilazak čeka već koliko u petak ujutru.

Foto: Urban City

Dopisnici portala radiopozarevac.rs i URBAN CITY su takođe na ovom festivalu, i trudiće se da svakodnevno isprate sve događaje u kojima bude učestvovao ovogodišnji jedini predstavnik Srbije na ovom, koliko do sada možemo reći, izuzetno dobro organizovanom festivalu. Ansambl, kao i svaki put do sada, u stopu prati i Foto studio “Zoom”, koji je ozbiljno shvatio važnost ovog festivala kako za GANIP i Grad Požarevac, tako i za celu Republiku Srbiju, pa će se, u kooperaciji sa dopisništvom, potruditi da svojim objektivom zabeleži najlepše i najinteresantnije trenutke.

Foto: Urban City

Naravno, domaćini su razmišljali o tome da će učesnicima trebati “izduvni ventil”, pa su ostavili dovoljno slobodnog vremena da se prošeta Marsejom i poseti sve ono što ima da pokaže turistima, ali i da se poseti luka sa velikim prekookeanskim brodovima i kruzerima, kao i nekoliko plaža, koje su, po rečima meštana, izuzetno lepe.

Podsetimo, učesnici ovogodišnjeg Internacionalnog festivala foklora su : Šri Lanka, država Togo, Kuba, Belorusija, Francuska kao domaćin, i Srbija.

KOMENTARIŠI