Foto: Urban City / B.P.

Jedna lepa ekološka akcija sprovedena je ove nedelje, 23. maja, na popularnom brdu Gorica, u blizini Srebrnog jezera, gde je organizovano pošumljavanje terena sadnicama crnog bora.

U akciji koju su organizovali grad Požarevac, opština Veliko Gradište i Planinarsko društvo “Vukan“ iz Požarevca učesvovalo je 150 učenika završnih razreda osnovnih škola iz Požarevca, pedesetak planinara i desetak planinarskih vodiča, a sadni materijal donirala su lovačka udruženja.

“Ja lično svaki svoj slobodan terenutak provodim u šumi jer sam lovac i znam koliko to znači i stalno propagiram da su planinarska i lovačka udruženja najstarija i najbrojnija ekološka skupina koja godinama unazad, decenijama pa čak i vekovima radi na očuvanju tog biodiverziteta i naših šuma. Da nije njih, ne bi one bile tako lepe i zelene i bile prilika i mesto gde možemo da se okupimo.“, rekao je zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković, pohvalivši još jednom učesnike akcije kojima se, ujedno, pružila da upoznaju svoj kraj – okolinu Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca.

Kako je rekao, na ovaj način deca će provoditi što više vremena u prirodi, a drveće koje su sada zasadili za 20 do 30 godina će postati šuma.

Opština Veliko Gradište svake godine implementira nekoliko projekata iz oblasti žaštite životne sredine, a sledećim će, uz podršku Ministarstva ekologije, na jeset takođe biti posađeno preko 2.000 sadnica crnog bora na Gorici. U planu je da se na istom mestu posadi i 200 do 400 vrsta voćkarica pa bi učenici, pored bogatog kulturnog nasleđa Kelta, Rimljana i Turaka, mogla da upoznaju i autohtone voćkarice.

Akciju pošumljavanja predvodio je Novica Mitić, planinarski vodič iz Požarevca koji je sa svojim članovima, na prelepom vidikovcu sa pogledom na DTD kanal, učenicima održao i predavanje iz “osnova planinarstva“ – oblasti orijentacija.

Ovaj predeo sa nezaboravnim pogledom, zbog specifičnih vetrova ima i idealne uslove za paraglajding dok, u podnožju brda, Dunav pruža sjajne mogućnosti za sportove na vodi kao što su kajtsurfing i jedrenje pa je već postao deo turističke ponude ove opštine.

Podršku akciji priužili su i Ariva, obezbedivši besplatan prevoz, kao i Ramska tvrđava koju su učesnici ovom prilikom besplatno posetili. Ovo je, ujedno bila i najbrojnija pojedinačna grupa koja je obišla ovo, nedavno restaurirano, srednjovekovno utvrđenje na Dunavu, smešteno uz ostatke rimskog utvrđenja Lederata. Ovde iz Banatske Palanke do Rama saobraća dunavska skela, a istim pravcem, prema Golubačkom gradu prolazi i evropska biciklistička staza EuroVelo 6 što bicikliste čini i najbrojnijom populacijom turista.

Brdo Gorica nalazi se između sela Zatonja i Rama na nadmorskoj visini od 282m. Ovo mesto obiluje vrlo interesantnim prirodnim odlikama. Blizina Dunava koji je presekao Karpate i otvorio prostor od Panonske nizije do Mediterana, kao i visina ovog brda uslovili su česte i snažne vetrove koji se često smenjuju, a od kojih su najpoznatiji Košava i Severac poznat i kao Gornjak. Ovakvo strujanje vetrova stvorilo je idealne uslove za neke ekstremne sportove, kao što je paraglajding.

Zaljubljenike u ovaj sport najčešće možemo sresti u proleće i jesen kada su vetrovi najsnažniji. Paraglajderi dolaze sami ili u grupama i medjusobno preporučuju ovo mesto, sa kako kažu „fantastičnim vetrom za njihova krila“.

KOMENTARIŠI