Epidemiolozi: Moguće potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata

Epidemiolozi: Moguće potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata

Foto: Pixabay // ilustracija

Ako broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba tražiće sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu, pišu mediji.

Konkretan predlog biće da se privremeno potpuno zatvore ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima, saznaju “Novosti”.

Po proceni medicinskog dela Kriznog štaba epidemiološka situacija nije dobra, i “ide” ka pogoršanju. To je ocena na osnovu dva kriterijuma – porasta broja zaraženih, i onog još važnijeg – velikog broja hospitalizovanih.

U internoj komunikaciji članovi Kriznog štaba, prema saznanjima “Novosti”, ovih dana najviše analiziraju puteve širenja zaraze, a zaključak je da su “žarišta” puni hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno, koji uglavnom poštuju radno vreme, ali ne i protivepidemijske mere, naročito ne onu koja se odnosi na dozvoljeni broj osoba prema kvadraturi.

“Izričito smo rekli da ne dozvoljavamo da se u pretećoj epidemiološkoj situaciji bilo šta od mera popušta”, kaže za “Novosti” profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba.

I dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba, smatra da smo još daleko od praga koji bi sprečio širenje virusa kroz zajednicu, i da zasada nema uslova da se ublaže mere.”Građani ne treba da se opuštaju, jer i u drugim gradovima može doći do scenarija kao u Vranju”, kaže Janković i dodaje da je ključno da se spreče okupljanja tamo gde virusa ima mnogo, i okupljanja koja nisu neophodna.

Iako je plan bio da se nastavi sa isključivanjem bolnica iz kovid-sistema, sa gotovo 4.000 hospitalizovanih zbog kovida, za to je malo mogućnosti. Na sastanku direktora bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, prema saznanjima “Novosti”, danas će se razgovarati o planu koja od bolnica koje su izašle iz kovid-režima da bude u najvećoj pripravnosti da se u njega vrati.

Da činjenica da imamo samo osam potvrđenih slučajeva “britanskog” soja, ne odslikava realnost, “Novostima” je juče potvrdilo više epidemiologa. Svi su uvereni da je ovaj virus mnogo prisutniji, ali da samo zbog laboratorijske procedure izolacije, za to nema više zvaničnih potvrda.

“Za sve koji se pridržavaju mera ništa ne znači koliko je slučajeva novog soja registrovano, ali je problem kod njega što se mnogo brže prenosi nego osnovni tipovi”, kaže dr Janković.

KOMENTARIŠI