Epilog nesreća na kopu Drmno – Za sopstveno stradanje radnici sami krivi

Epilog nesreća na kopu Drmno – Za sopstveno stradanje radnici sami krivi

Prema nezvaničnim informacijama iz TE-Ko”Kostolac” radnici na kopu Dušan. S.(koji je u sredu poginuo na pokretnoj traci) i Nenad Đ.(koji je u ponedeljak od iste takve trake postavljene na drugom mestu kopa Drmno, zadobio teške telesne povrede opasne po život) sami su odgovorni za svoja stradanja, jer nisu poštovali strogo propisana pravila i upustva vezana za rad i kretanje na kopu. Jasnija slika i eventualne odgovornosti znaće se tek kada razne istražne komisije i inspekcije, kao i tužilaštvo u saradnji sa policijom prikupe sve potrebne podatke, obaveštenja i informacije o događaju, i o tome sačine izveštaj.

Pokretna traka sa ugljem

Podsećamo da je na kopu “Drmno” u ponedeljak  teško povređen radnik Nenad Đ. (21), u trenutku kad je pokušao da prođe ispod transportne trake. On je tom prilikom zadobio prelome ruku i nogu i otvoreni prelom butne kosti, zbog čega se nalazi u teškom stanju opasnom po život.

Njegovo stanje se dodatno pogoršalo zbog  ulazka  masnih ćelija u krv koje ugrožavaju Nenadov život, ali do Beograda zbog težine povreda ne može da ide sanintetskim vozilom, već bi trebalo da bude transportovan helikopterom.

– Pacijent je u  lošem je stanju, i čekamo da dođe helikopter za njega. Ako uspe da se obezbedi  da ga preveze za Beograd, pošto je veoma riskantno da se vozi sanintetskim vozilom – kaže direktor Opšte bolnice u Požarevcu, dr Danko Nikolić. On je naglasio  da je povređeni rudar primljen u  ponedeljak i da je njegovo  stanje  bilo stabilno i da je u sredu trebalo da ide za Beograd, međutim došlo je do pogoršanja. -To su takve povrede i nije prevezen – rekao  je direktor Opšte bolnice.

Bager na kom je Suzić radio
Bager na kom je Suzić radio

Rukovodstvo EPS-a i TE-KO bilo je voljno da angažuje helikopter, ali iz tehničkih razloga to nije učinjeno, zbog nemogućnosti da sleti u bolnički krug, pa je odlučeno da ekipa lekara sa VMA dođe u požarevačku bolnici i izvrši intervenciju na povređenom pacijentu

-Trebalo je da bude prebačen na VMA u Beogradu, ali mu je stanje teško da bi se vozio sanitetom. Zato je planirano da se preveze helikopterom, ali on u Požarevcu može da sleti samo na hipodrom ili neku drugu veću površinu, do koga bi radnik opet morao da se preveze sanitetom. Sada se razmatra opcija da lekari sa VMA dođu iz Beograda, kako bi mu pužili neophodnu pomoć – kažu u TE-KO.

Pročitajte i ovo: Poginuo na dan kada je trebalo da zaprosi devojku

Ova nesreća desila se samo dva dana pre pogibije pomoćnika bageriste Dušana Suzića (32), koji je stradao kada je čistio pokretnu traku bagera. Iako na mehanizaciji kopa svuda stoji vidno istaknuto upozorenje da se ne obavlja nikakav rad dok su mašine uključene, radnici se nekad toga ne pridržavaju. Uzroci obe nesreće trenutno se ispituju od strane inspekcija, tužilaštva i policije i biće naknadno saopšteni. Međutim, po svoj prilici i pričama rukovodioca kopa Drmno, reč je o nemaru samih radnika. Dušan je čistio traku u pokretu, a Nenad je pokušao da prođe ispod nje. Tada ga je ona zahvatila, ali, na sreću, nisu ga zahvatili valjci, pa je nakon desetk metara pao u rupu u zemlji, pa su ga kolege kasnije teško pronašle. On ih je nazvao mobilnim telefonom, a onda ih dozivao, kad je video da ne mogu da lociraju gde se nalazi.

-Nesreća se desila u ponedeljak, oko pola osam ujutru, tek što je počela sa radom prva smena. Nenad je mislio da može da prođe ispod trake da skrati put. Savio se i pokušao da prođe. Međutim, gumeni prsluk koji je ima na sebi prilepio se iz traku i ona ga je povukla nekih desetak metara. Srećom,  na samo par metar od bubnja, gde je traka ubacivala ugalj da se melje, on je ispao sa nje u rupu, i tu ostao potrbuške da leži. Pomoć je pozvao mobilnim telefonom koji je ispao pored njega, ni sada mi nije jasno kako, pošto su mu iobe ruke bile polomljene, gotovo smrskane do ramena. Mi smo ga jedva pronašli i sanitetom je odmah prevežen u bolnicu-priča jedan rudar-spasilac i dodaje da je u ovoj nesreći povređeni rudar imao i dozu sreće, jer da je upao u bubanj, to nikako ne bi mogao da preživi.

Kop Drmno
Kop Drmno

Prema pravilima koji važe u TE-KO Kostolac, svi radnici dužni su da poštuju pravila bezbednosti na radu, inače im sleduje automatski otkaz. Inače, mnogi smatraju da  do “ekcesa” na kopu dolazi zbog neobučenosti mlađeg kadra, jer su ove i prošle godine mnogi stariji radnici iskoristili mogućnost da uz dobru otpremninu odu iz firme i kući sačekaju penziju, kao da se neiskusni mladići nepripremljeni za ovaj težak posao angažaju preko razno-raznih agencija na “privremeno-povremenim” poslovima, gde iste ostvaruju dobar profit, a firme koje ih angažuju veliku uštedu, ne vodeći računa o njihovoj bezbednosti.

2 KOMENTARA

  1. samo da kazem da pretpostavljeni u mnogo slucaja kazu radnicima idi ocisti ,ali nemoj da zaustavljas da ne pravimo zastoj .Mladi,neiskusni i pod ugovorom cutke to rade i eto,a da odbiju verovatno im slede sankcije,ne produzavanje ugovora itd.Kada rukovodstvu odgovara da se radi van propisa onda moze,a kada se desi ovakva tragedija radnik je kriv.U 80% SLUCAJEVA SE NE RADI PO PRAVILU O BEZBEDNOSTI ALI STA SE TU MOZE.

  2. Искрено саучешће породицама настрадалих младића. Ја знам како вам је, јер је и мој син страдао у ЕПС-у, у Колубари, 11.01.2016. године, од високог напона. Погледајте опширније на фејсбук страници Gajic Nikola – Gaja In memoriam 1985 – 2016. Углавном гину они људи који хоће и труде се да раде, и углавном су увек они криви, јер држава никада неће признати своју грешку, а сви видимо и знамо колико греши и како непрописно ради. Јадни ми, и јадна наша деца, зашто их гајимо и где их шаљемо – на губилиште? Ништа није вредно њихове младости и живота, ни цео ЕПС! Шта може нама њих да замени? Мора се нешто променити под хитно по том питању! Ово више не сме да се догађа! Срамота за Србију – поби своје најбоље! Није струја вредна тога, није струја вредна ничијег живота! Нашим породицама ће свеће сијати до краја живота. Борите се и штите своју децу на све могуће начине, јер нико их други заштити неће! Они су хероји, јер су пали и живот положили за све нас, за целу Србију! Слава им!

KOMENTARIŠI