NE postoje pravila kada mogu da se kupe jeftine avionske karte, ali najbolje prolaze oni koji ih traže u subotu u jedan ujutru.

 Ko želi da putuje avionom po najnižoj ceni mora da prati promocije, spremi novac i brzo reaguje. Nažalost, nekadašnja pravila da je najjeftinije putovati radnim danima, noćnim letovima i ostati više od pet dana više ne važe, jer su se pojavile kompanije sa istoka koje su potpuno promenile tržište. Takođe, nekada su najjeftinije karte mogle da se kupe nekoliko dana pred put, a sada u “last minut” periodu više ne mogu ni da se nađu.

Oni koji misle da mogu sami da pronađu najjeftinije karte, moraju biti uporni i da se time ozbiljno pozabave – kaže Vladimir Bogdanović, iz “Koko travela”. – Jedino pravilo koje i dalje važi jeste da su karte najskuplje u julu i avgustu i oko novogodišnjih i uskršnjih praznika, jer se prve prodaju. Inače, više nema pravila kada bi trebalo očekivati promocije avio-kompanija, jer ih objavljuju stihijski.

Zanimljivo je da čim jedna avio-kompanija objavi promotivne karte, odmah to uradi i konkurencija. Zahvaljujući internetu, sve se zna i kompanije špijuniraju jedna drugu, pa tako u jednom trenuku i nekoliko njih objave promo-cene za Istanbul, a nijedna za Moskvu.

Jedina kompanija koma ima ustaljen sistem promotivnih karata je “Er Srbija”, kojoj je svaki petak “srećni petak”, kada mogu da se kupe povoljnije karte. Ali i “Er Srbija” nekada subotom i nedeljom pusti još poneko odredište po promotivnoj ceni. Takođe, za Dan zaljubljenih će dve karte moći da se kupe po ceni jedne (i 30 odsto više) i za Dan žena će biti veći spisak jeftinijih karata. I “Lufthanza” petkom karte za letove za evropske gradove daje po promotivnim cenama.

– Svi koji žele da sami kupe karte moraju da se prijave na mejling liste što više avio-kompanija, lajkuju fejsbuk-strane i prate sve promocije – istiće Bogdanović. – Recimo, za Australiju treba pratiti “Etihad” i “Katar”. Posle izvesnog vremena prepoznaje se jeftina karta. Čim se pojavi jeftina karta, moraju odmah da je kupe, jer avio-kompanije tokom dana menjaju cene i podižu takse. Treba voditi računa o rezervacijama koje se naplaćuju ukoliko se ne otkaže do ponoći.

Foto: P.Jovanovic
Foto: P.Jovanovic

Zbog toga je subota uveče pravi trenutak kada treba uključiti kompjuter, jer se tada pojavljuju karte koje nisu plaćene. Najviše ih je u ponoć, jer agencije ne rade nedeljom i obično sve rezervacije tada otkazuju.

Inače, najjeftinije karte su za katolički Božić, Veliki petak i Novu godinu, ali ih ima malo, pošto mnogi znaju za ovaj trik. Zbog toga bi trebalo pratiti praznike, predstoji nam Uskrs, a na cenu utiču i drugi praznici (kineska Nova godina, Ramazan).

– Uvek je najpovoljnije kupiti kartu znatno unapred, čak i godinu dana, nego u poslednjem trenutku – ističe Bogdanović.- Kada se ne “uhvati” promotivna karta za željeni period, najbolje je otići kod agenta koji može da pronađe druge, manje avio-kompanije. Recimo, u “Er Frans” je karta za Havanu 900, agenti je imaju za 650, a na promociji može da se nađe za 590 evra. Pošto se nudi malo promo-karata, po toj ceni preko agenta može da se putuje sa “Kondorom” u “last minitu”.

PILULE ZA SPAVANjE

Mnogi putnici koji idu na prekookeanska putovanja koriste pilule za spavanje kako bi se odmorili tokom leta. Anesa Das sa državnog Ohajo univerziteta, međutim, upozorava da to nije dobra ideja kada putnici presedaju jer je neophodna brzina i snalaženje u traženju terminala.

Takođe, zabeleženi su slučajevi da su putnici tokom leta razgovarali sa stjuardesom i ujutru se nisu sećali tog razgovora. Ukoliko se neko, ipak, odluči za pilule, trebalo bi da ih prvo isproba kod kuće, nekoliko dana pre leta.

PENALI

Većina avio-kompanija naplaćuje penale za rezervisane karte, ali i za otkazivanje. Ovde ne postoji mogućnost, kao kod agencija, da se uzme natrag sav novac ako se otkaže mesec dana pre leta. Naprotiv, i prebacivanje karte na drugo ime plaća se dodatno, kao i promena datuma, što košta od 60 do 200 evra. Jedini način da se dobije sav novac nazad jeste da se donese odbijenica za vizu iz ambasade.

KOMENTARIŠI