UMESTO produženja važenja registarskih tablica za automobile za još dve godine, kako je prvobitno bilo najavljeno, priprema se uredba po kojoj će one važiti dokle god su neoštećene. O obaveznoj zameni registarskih tablica za automobile, podigla se velika prašina u javnosti, vozači su bili ogorčeni, smatrajući da ih čeka još jedan, bespotreban harač.

Da podsetimo, prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije (ZOBS) rok za zamenu tablica je sedam godina, a kako je najveći broj vozila od oko 2.000.000 koliko ih je registrovano u Srbiji, to uradio 2011. godine, jasno je da bi shodno slovu zakona već od 1. januara 2018. vozači morali da izdvoje oko 4.000 dinara za zamenu saobraćajne dozvole, dobijanje nalepnice i zamenu tablica.

Brzo je reagovao ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović koji je najavio donošenje uredbe o produženju roka važnosti tablica za još dve godine.

Međutim, kako smo nezvanično saznali od te ideje se odustalo i posle obimne analize, koja se ticala kvaliteta tablica i njene vidljivosti, odlučeno je da se rok važenja tablica ne ograničava i da one budu u upotrebi sve dok su neoštećene.

Bilo je sasvim logično da se donese ta odluka – kaže Damir Okanović direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja – Treba da se izmeni pravilnik o registraciji pa očekujem da će ministar ovu uredbu doneti veoma brzo.

Posle odluke o produženju važenja registarskih tablica za automobile, vozači u Srbiji bi mogli da očekuju i da se uskoro promeni način oporezivanja vozila. Naime, kako je to najavljivao krajem prošle godine ministar finansija Dušan Vujović trebalo bi da se napusti stari sitem oporezivanja o kubikaži (“porez na luksuz”) i da se naplaćuje porez na osnovu stvarne vrednosti vozila.

BEZ CARINE

Osobama sa invaliditetom novim carinskim propisima nije ukinuto pravo na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza automobila samo se menja osnov po kom mogu ostvarivati to pravo. Naime, u skladu sa postojećom mrežom sporazuma o slobodnoj trgovini, kojom je dostignuta puna liberalizacija, više nema mesta da se ova povlastica reguliše Carinskim zakonom, jer postoji mogućnost da se putnički automobili i druga motorna vozila uvoze bez plaćanja carine iz zemalja sa kojima su potpisani ti sporazumi.

KOMENTARIŠI