Foto: Pixabay // ilustracija

Epl” mora da plati kaznu od 25 miliona evra jer je tajno usporavao starije verzije „Ajfona”.

Kaznu je nametnula francuska konkurencija i čuvar potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obavešteni o ovim merama kompanije.

Čuvar je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje IOS sistema (10.2.1 i 11.2) može da uspori njihove uređaje.

„Epl” koji je 2017. godine, priznao da zaista usporava starije verzije „Ajfon” uređaja, izdao je saopštenje da je taj problem rešen regulativom.

Pored kazne koja je doneta zbog „obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači”, kompanija „Epl” će na svojoj stranici morati da postavi saopštenje o ovom problemu na francuskom jeziku u trajanju od mesec dana, piše „Independent”, a prenosi Tanjug.

Prošle godine, „Epl” je obećao da ce biti iskreniji sa potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja.

Iz kompanije tvrde da ovaj potez zapravo treba da produži život uređajima, a ne da navodi potrošače da kupe noviji model, preneo je sarajevski portal „Kliks”.

Ovaj se problem pojavi svaki put kada „Epl” izbaci noviju verziju svog IOS operativnog sistema.

Kompanija se izvinila 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansima.

„Svi naši postupci su uvek u službi korisnika, ne mogu to dovoljno da naglasim. Možda je trebalo da budemo jasniji, ali naši postupci su uvek dobronamerni”, izjavio je Tim Kuk, izvršni direktor „Epla”.

KOMENTARIŠI