EPS počinje da pravi bagere, tri za TE-KO Kostolac

EPS počinje da pravi bagere, tri za TE-KO Kostolac

Foto: Urban City / B.P. / arhiva, ilustracija

Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije potpisalo je ugovor sa danskom kompanijom FlSmidth o kupovini tehnološke licence za pravljenje pet rotornih bagera “SchRs 740” kapaciteta 4.800 kubnih metara na sat.

Početak gradnje prvog bagera po ovoj licenci očekuje se za tri meseca, objavio je EPS.

“Od danske kompanije FLSmidth, koja je naslednik kompanije Thyssen Krupp“, preuzećemo tehničku dokumentaciju i licencno pravo za proizvodnju rotornih bagera, koje će omogućiti da Kolubara Metal napravi dva bagera za Polje E i kasnije još tri za ogranak TE-KO Kostolac”, rekao je v.d. generalnog direktora EPS AD Miroslav Tomašević.

Istakao je da je taj ugovor ključan za EPS jer je suočen sa sve manjim interesovanjem proizvođača bagera da učestvuju na tenderima.

“Sada kada imamo licence moći ćemo sami da napravimo bagere koji su nam neophodni u procesu proizvodnje uglja. Koristićemo sopstvene resurse, znanje, iskustvo i tehniku uz sve propisane tehničke standarde da proizvedemo rudarsku opremu koja obezbeđuje stabilnu proizvodnju uglja i električne energije”, naveo je Tomašević.

Licenca iz ugovora sa kompanijom FlSmidth, vredna tri miliona evra, podrazumeva precizirane patente i projekte, uključujući tehničke crteže i kompletnu dokumentaciju potrebnu za proizvodnju i montažu bagera.

“Kolubara Metal”, koja će izraditi bagere po danskoj licenci, već ima licencno pravo za proizvodnju samohodnih transportera kapaciteta 4.800 kubnih metara na sat.

KOMENTARIŠI