Zbog vanrednog stanja i zabrane kretanja ni neki građani nisu bili u mogućnosti da plate račune na vreme, pa je EPS zbog toga doneo odluku da i svim građanima Srbije produži rok za plaćanje i mogućnost ostvarivanja popusta od 5 odsto na sve račune koji su izdati nakon uvođenja vanrednog stanja.

Podsećaju i da su svim građanima starijim od 65 godina omogućili da na račune za mart, april i maj koje plate i sa zakašnjenjem, ali do 30. juna, odobre popust od po 5 odsto.

Što se tiče ostalih građana, kao dodatna pogodnost, dodaju u saopštenju je ni kamata neće biti obračunata ni na jedan ova tri računa u periodu do 30. 6. 2020. godine. Ako neki račun građani plate pre 1. juna ostvareni popust po tom računu biće prikazan u prvom narednom računu, kao i do sada.

Ukoliko sva tri računa budu, eventualno, plaćena u periodu od 1. do 30. juna, biće obračunat popust od po 5 odsto po svakom od tri plaćena računa i popust iskazan kao i do sada u sledećem računu, dodaje se.

Kako navode, računi za električnu energiju se formiraju u skladu sa propisima i zakonima na osnovu kojih se obračunava potrošnja električne energije, zato je za produženje popusta i neobračunavanje kamate bila neophodna odluka Nadzornog odbora EPS.

“Odluka se ne može primeniti retroaktivno na mesece kada nije bilo uvedeno vanredno stanje, te produženje popusta nije bilo moguće primeniti na račun za februar. Ipak, u obzir smo uzeli sve mesece kada je na snazi bilo vanredno stanje, uključujući i maj. Rok za plaćanje je produžen do kraja juna, i to za sve građane Srbije. “Elektroprivreda Srbije” je velikim naporima uspela da u vanrednom stanju obezbedi stabilno snabdevanje građana i privrede, kao i da pronađe način da svim kupcima, ne samo penzionerima, izađe u susret i olakša im izmirenje obaveza. EPS se još jednom zahvaljuje kupcima na razumevanju i odgovornosti u plaćanju, a posebno penzionerima, uprkos teškoj situaciji u kojoj smo se svi nalazili”, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARIŠI