Epski koncert Killersa za 33 hiljade na Exitu

Epski koncert Killersa za 33 hiljade na Exitu

Sinoć je EXIT Leto ljubavi i zvanično ušlo na Petrovaradinsku tvrđavu, a kroz kapije nultog dana Exita koji je sinoć radio na samo tri bine, prošlo je preko 33.000 ljudi!

Sinoć je EXIT Leto ljubavi i zvanično ušlo na Petrovaradinsku tvrđavu, a kroz kapije nultog dana Exita koji je sinoć radio na samo tri bine, prošlo je preko 33.000 ljudi!

Očekivano, koncertni spektakl iz lige više i od najviše, priredili su Kilersi, jedan od najvećih bendova našeg vremena. Njihovi vatreni fanovi zauzeli su svoje pozicije još od 19 časova na festivalskim ulazima i odmah po otvaranju kapija se sjurili u prve redove. Rok giganti iz Las Vegasa pozdravili su publiku iza 23 časa i snažno krenuli uz najnoviji hit singl “The Man”. Ređali su se najveći hitovi “Somebody Told Me”, “Smile”, “Human”, i horski pevana “All These Things That I’ve Done”, da bi nastup maestralno završili antologijskom pesmom “Mr Brightside”. Energija nije popuštala do kraja, a svaka pesma je ispraćena horskim pevanjem i skandiranjem imena četvorke iz Vegasa na čiji koncert smo čekali punih četrnaest godina! To je potvrdio i Brandon Flowers obraćajući im se na srpskom jeziku: “Bolje ikad nego nikad!”. Neverovatnoj atmosferi na Tvrđavi svakako su doprineli i fenomenalni riječki indie rokeri Jonathan koji su i otvorili program nultog dana festivala. Nakon Jonathana na glavnoj bini su nastupili i regionalni majstori rok spektakla Van Gogh, te njujorška alter-rok senzacija Teachers koja je pokazala da njihove vreme tek dolazi.

Photo by Rob Loud - EXIT 2017 - The Killers-min
foto: Rob Loud, @robloud

Program nultog dana nastavio se sve do samog jutra na Guarana No Sleep festivalu na mts Dance Areni, koja je sinoć premijerno otkrila svoj novi, spektakularni izgled! Njeno sinoćnje preuzimanje na jednu noć pod zastavom kultne bine No Sleep Novi Sad, dovelo je publiku već na uvodne setove koji su pripali regionalnim tehno heroinama Marti i Sugar Lobby, te srpsko-francuskom dvojcu koji su činili Lag i UBV. Kada su na scenu izašle Paula Temple i Rebekah u svom prvom eksluzivnom “live” back2back setu, Arena je doživela svoju punu erupciju već od 1 čas iza ponoći! Verovatno i najveći tehno mag svih vremena Jeff Mills je manirom pravog virtuoza izveo specijalni trosatni set i priredio iskustvo koje će zauvek ostati urezano u istoriju Exita. Kada je sunce izašlo iznad krcate Arene, na scenu je izašla famozna berlinska tehno šefica Ellen Allien i povela publiku u dugo jutro istkano njenim aktuelnim zvukom, koji je uvek bio na frontu novih trendova! Krajnje emotivna završnica besane noći na Exitu bila je proverena tandemu iskusnih rezidenata sa Arene, Dejana Milićevića i Marka Milosavljevića. No Sleep Novi Sad bina sinoć je ugostila kultni dizeldorfski klub Salon des Amateurs i njihove beogradske domaćine, klub 20/44, za koje su sinoć nastupali Jane Fitz, Tolouse Low Trax, Vladimir Ivković, Schwabe i Vitanov.

EXIT 2017 - No Sleep Festival 1-min
foto: Rob Loud, @robloud

Nik Vujičić, Standing Rock i Dušan Kovačević poslali poruku: Samo ljubav može promeniti svet !

Dok su prvi posetioci stizali na Petrovaradinsku tvrđavu u Srpskom narodnom pozorištu je održana panel diskusija “50 godina od Leta ljubavi – da li je svet zalutao?”, na kojoj su eksluzivno  govorili jedan od najboljih motivacionih govornika na svetu Nik Vujičić, članovi Standing Rock pokreta i plemena Sijuks reper Aaron Shawn Turgeon poznatiji pod svojim hip hop imenom Prolific The Rapper i  Isaac Weston, kao i osnivač i direktor Exita Dušan Kovačević. Učesnici su se složili da promena sveta jedino može da se ostvari evolucijom, odnosno kroz revoluciju u kojoj je glavno oružje ljubav i mirni protest. Tokom tribine pušten je i film u kome američki vojni veterani traze oproštaj od predstavnika indijanskih plemena za genocid koji su nad njima učinili njihovi preci, a predstavnici Sijuksa na panelu, vidno uzrujani i sa suzama u očima, poručili su kako i pored genocida koji je nad njima izvršen, i nasilja koje se nad njima i dalje vrši, ljubav i molitva ostaju jedina oružja kojim će se boriti protiv zagađenja njihove svete zemlje. Dušan Kovačević je istakao kako večerašnji gosti predstavljaju sve ono za šta se Exitov društveni aktivizam zalaže  već dve decenije i istakao kako nam je na Balkanu potreban sličan oproštaj za sva zlodela koja smo jedni drugima načinili u prethodnom veku.

foto: Rob Loud, @robloud
foto: Rob Loud, @robloud

 Na njegovo pitanje da li smatra da bi usvajanje životnih vrednosti trebalo učiti kroz obrazovni sistem, Nik Vujučić je izjavio da se i sam zalaže za to. “Već pet godina radim na razvijanju posebnog plana takvog sistema obrazovanja koji promoviše vrednosti zahvalnosti, oprosta, ljubavi, tolerancije i poštovanja i koji predlažem državama. Ove nedelje ću razgovarati i sa predstavnicima vaše Vlade”. Svi učesnici panela su se složili da je hitno potrebna, ali itekako i moguća promena ovakvog sveta u kojem živimo

KOMENTARIŠI